Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Celovcu odprli Forum Slovenicum

Za vas piše:
M. M.
Objava: 24. 02. 2022 / 17:20
Oznake: Mladi, Šolstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2022 / 14:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Celovcu odprli Forum Slovenicum
Na današnji predstavitvi Foruma Slovenicuma. FOTO: Mohorjeva

V Celovcu odprli Forum Slovenicum

V Celovcu je zaživel »Forum Slovenicum«, stavba, ki bo med drugim namenjena maturantom in študentom Slomškovega doma Mohorjeve, ki s tem krepi svoje vzgojno-izobraževalno poslanstvo. Maturanti in študenti se bodo vselili v prihodnjih dneh.

Lani avgusta je Mohorjeva družba v Celovcu, ki poleg založbe, knjigarne in tiskarne vodi tudi obširno vzgojno-izobraževalno področje z varstvom, otroškim vrtcem, ljudsko šolo in dijaškim domom, odkupila Provincialno hišo slovenskih šolskih sester. Pridobljeni kompleks obsega približno 1300 kvadratnih metrov in stoji v središču Celovca.

Temeljita obnova poslopja

V preteklih mesecih je Mohorjeva izvedla obširno sanacijo in preureditev poslopja. Uredili so novo kuhinjo, oblikovali družabne prostore, obnovili številne elektroinštalacije, vgradili protipožarna vrata in prepleskali velik del prostorov. Stroški obnove so znašali približno 160.000 evrov, pokrili pa so jih s pomočjo Urada zveznega kanclerja in Republike Slovenije ter z lastnimi sredstvi.

Direktorja Mohorjeve Karl Hren (levo) in Franz Kelih (desno), v sredini pa predsednik upravnega odbora družbe Ivan Olip. FOTO: Mohorjeva

Prostor za 18 maturantov in študentov

V stavbi so za 18 maturantov in študentov Slomškovega doma Mohorjeve na voljo enoposteljne sobe, ki so opremljene s kopalnico in prho. »Kuhinje in družabne prostore si deli po več maturantov in tako so nastale štiri nove stanovanjske skupnosti,« je poudaril direktor Mohorjeve dr. Karl Hren.

FOTO: Mohorjeva

Nov kraj izobraževanja in srečanj

V Forumu Slovenicumu so zdaj tudi sedež Delovne skupnosti zasebnih dvo- in večjezičnih otroških vrtcev ter prostori slovenske župnije v Celovcu. Skupaj z dijaškim in študentskim domom ter seminarskim prostorom, ki ga lahko najemniško uporabljajo tudi zunanji prosilci, je Forum Slovenicum tako nov kraj izobraževanja in srečanj sredi Celovca, so sporočili iz Mohorjeve družbe, v kateri še dodajajo, da bodo zunanjost kompleksa preuredili v poletnih mesecih.

Nalaganje
Nazaj na vrh