Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Cerkvi in s Cerkvijo: slovesni god sv. Ignacija in Ignacijevo leto

Za vas pišejo:
Jože Potrpin, M. M. Š.
Objava: 31. 07. 2021 / 16:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2021 / 18:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Cerkvi in s Cerkvijo: slovesni god sv. Ignacija in Ignacijevo leto
Sveto mašo je ob somaševanju okoli 40 jezuitskih patrov in v navzočnosti številnih prijateljev, sodelavcev in podpornikov daroval ljubljanski pomožni škof dr. Franc Šuštar FOTO: Jože Potrpin

V Cerkvi in s Cerkvijo: slovesni god sv. Ignacija in Ignacijevo leto

Slovenska provinca Družbe Jezusove je v soboto, 31. julija, s slovesno sveto mašo v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani proslavila god svojega ustanovitelja sv. Ignacija Lojolskega in Ignacijevo leto.

Sveto mašo je ob somaševanju okoli 30 jezuitskih patrov in drugih duhovnikov ter v navzočnosti številnih prijateljev, sodelavcev in podpornikov daroval ljubljanski pomožni škof dr. Franc Šuštar. Ignacijevo leto se je pričelo že 20. maja, na dan, ki zaznamuje 500. obletnico Ignacijevega spreobrnjenja, in bo trajalo do 31. julija prihodnje leto.

Slavnostni pridigar je bil provincial p. Miran Žvanut.

Slavje je uvedla akademija z glasbenimi in pevskimi točkami župnijskega pevskega zbora Ljubljana-Dravlje (prepeval je tudi pri maši) ter z branjem prevedenih odlomkov Ignacijevega duhovnega dnevnika, pisem in avtobiografije, kar bo sicer v knjižni obliki izšlo jeseni. Slavnostni pridigar je bil provincial p. Miran Žvanut.

Provincial slovenskih jezuitov p. Miran Žvanut FOTO: Jože Potrpin

P. Žvanut je spregovoril o sv. Ignaciju, za katerega so že na dan njegove smrti po Rimu govorili, da je umrl svetnik. Pred smrtjo ni imenoval naslednika, saj ni želel, da bi njegova Družba stavila svoje upanje v karkoli drugega razen v Boga. Svet je zapustil tako kot vsi drugi, saj je hrepenel le po Božji slavi. Že na začetku svojih duhovnih vaj je zapisal, kako je človek ustvarjen le za to, da slavi in časti Boga, našega Gospoda, mu služi in tako reši svojo dušo.

Cerkev tudi danes nujno potrebuje brate jezuite, je dejal p. Žvanut, posebno v tem burnem času. Njihova naloga je, je pojasnil, da ne podlegajo tokovom časa, usmerjenih v rušenje, kritiziranje, obrekovanje in obtoževanje, temveč da so pripravljeni, »tako kot sv. Ignacij in njegovi nasledniki«, zastaviti življenje za Kristusa, stopiti v ospredje, se izpostaviti in braniti Cerkev v času, ko je aktualno po njej udrihati in jo poniževati. Tudi Ignacij, postavljen pred inkvizicijo, ni zamahnil z roko in se oddaljil od Cerkve, temveč jo je še bolj vzljubil. To držo želi za popotnico dati tudi svojim bratom jezuitom in vsem vernikom.

Bratje jezuiti naj bi bili na željo sv. Ignacija Cerkvi in škofom v oporo in pomoč, razpoložljivi, dejavni in pripravljeni na izzive časa, in ves čas naj bi hrepeneli po Božji slavi.

Jezuiti naj bi ves čas hrepeneli po Božji slavi.

Ob pogostitvi in druženju po maši so bile na voljo tudi knjige Založbe Dravlje in majice (v štirih barvah, ki ponazarjajo sedanje prednostne apostolske in pastoralne naloge jezuitov). Vsem je veljalo vabilo, da se udeležijo še drugih dogodkov Ignacijevega leta.

Majice v štirih barvah ponazarjajo sedanje prednostne apostolske in pastoralne naloge jezuitov FOTO: Jože Potrpin

Kupi v trgovini

Ignacij Lojolski
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh