Zapri
Iskanje

V dekanskem predoru drugega tira postavili kapelico sv. Barbare

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 26. 10. 2021 / 17:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2021 / 17:30
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V dekanskem predoru drugega tira postavili kapelico sv. Barbare

V dekanskem predoru drugega tira postavili kapelico sv. Barbare
Županja Občine Divača Alenka Štrucl Dovgan, škof Jurij Bizjak in Božo Rustja FOTO: Mitja Volčanšek/STA
Na portalu predora T8 pri Dekanih, ki bo s 3,8 kilometra najdaljši predor železniške proge na spodnjem odseku drugega tira Divača-Koper, so danes postavili kapelico sv. Barbare, zavetnice predorskih delavcev.

Kip sv. Barbare je na krajši slovesnosti blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak, ki je opozoril, da imamo ljudje veliko nitk v svojih rokah in sami peljemo svojo usodo, da pa kakšne nitke vsake toliko bežijo. »Naš današnji namen je,« je pojasnil, »da bi tudi te nitke, ki jih nimamo tako trdno v rokah, peljale v pravo smer.«

Sveta Barbara je tudi zavetnica predorskih delavcev FOTO: Kolektor Koling/STA

Kristjan Mugerli, direktor Kolektorja CPG, vodilnega partnerja v konzorciju projekta drugi tir, je po navedbah STA izrazil prepričanje, da bo postavitev kapelice služila svojemu namenu in da bo poleg predorskih delavcev varovala »vse, ki bdimo, dihamo in živimo s tem največjim in nazahtevnejšim infrastrukturnim projektom«.

Generalni direktor družbe 2TDK Pavle Hevka je spomnil, da je kapelica postavljena ob izstopu zadnjega predora v smeri proti Luki Koper, »zaradi katere je nujnost izgradnje drugega tira še toliko bolj upravičena«.

Kip sv. Barbare je na krajši slovesnosti blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak.

Na današnji slovesnosti so še povedali, da so septembra začeli z izkopom prvih dveh predorov na odseku Črni Kal - Koper, danes pa so v predoru T8 izkopali 51 metrov glavne cevi. Dela v prvih dveh predorih dobro napredujejo, pri pripravljalnih delih na drugih odsekih pa je po navedbah pristojnih prišlo do manjše, vendar ulovljive zamude.

Botra kapelice, županja Divače Alenka Štrucl Dovgan, in koprski župan Aleš Bržan sta poudarila željo in potrebo, da bi bodoča proga drugega tira, ki je zaenkrat načrtovan kot enotiren, v čim krajšem času postala dvotirna. Današnje slovesnosti ob blagoslovu kapelice se je med drugim udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh