Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V dekanskem predoru drugega tira postavili kapelico sv. Barbare

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 26. 10. 2021 / 17:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2021 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
V dekanskem predoru drugega tira postavili kapelico sv. Barbare
Županja Občine Divača Alenka Štrucl Dovgan, škof Jurij Bizjak in Božo Rustja FOTO: Mitja Volčanšek/STA

V dekanskem predoru drugega tira postavili kapelico sv. Barbare

Na portalu predora T8 pri Dekanih, ki bo s 3,8 kilometra najdaljši predor železniške proge na spodnjem odseku drugega tira Divača-Koper, so danes postavili kapelico sv. Barbare, zavetnice predorskih delavcev.

Kip sv. Barbare je na krajši slovesnosti blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak, ki je opozoril, da imamo ljudje veliko nitk v svojih rokah in sami peljemo svojo usodo, da pa kakšne nitke vsake toliko bežijo. »Naš današnji namen je,« je pojasnil, »da bi tudi te nitke, ki jih nimamo tako trdno v rokah, peljale v pravo smer.«

Sveta Barbara je tudi zavetnica predorskih delavcev FOTO: Kolektor Koling/STA

Kristjan Mugerli, direktor Kolektorja CPG, vodilnega partnerja v konzorciju projekta drugi tir, je po navedbah STA izrazil prepričanje, da bo postavitev kapelice služila svojemu namenu in da bo poleg predorskih delavcev varovala »vse, ki bdimo, dihamo in živimo s tem največjim in nazahtevnejšim infrastrukturnim projektom«.

Generalni direktor družbe 2TDK Pavle Hevka je spomnil, da je kapelica postavljena ob izstopu zadnjega predora v smeri proti Luki Koper, »zaradi katere je nujnost izgradnje drugega tira še toliko bolj upravičena«.

Kip sv. Barbare je na krajši slovesnosti blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak.

Na današnji slovesnosti so še povedali, da so septembra začeli z izkopom prvih dveh predorov na odseku Črni Kal - Koper, danes pa so v predoru T8 izkopali 51 metrov glavne cevi. Dela v prvih dveh predorih dobro napredujejo, pri pripravljalnih delih na drugih odsekih pa je po navedbah pristojnih prišlo do manjše, vendar ulovljive zamude.

Botra kapelice, županja Divače Alenka Štrucl Dovgan, in koprski župan Aleš Bržan sta poudarila željo in potrebo, da bi bodoča proga drugega tira, ki je zaenkrat načrtovan kot enotiren, v čim krajšem času postala dvotirna. Današnje slovesnosti ob blagoslovu kapelice se je med drugim udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh