Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Dolini pri Trstu bodo ob praznovanju obudili tisočletno tradicijo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 05. 07. 2023 / 14:30
Oznake: Maša, Praznik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2023 / 11:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Dolini pri Trstu bodo ob praznovanju obudili tisočletno tradicijo
Cerkev sv. Urha v Dolini pri Trstu. FOTO: Arhiv župnije

V Dolini pri Trstu bodo ob praznovanju obudili tisočletno tradicijo

V čast praznika sv. Urha, katerega god smo obhajali 4. julija, bo v petek, 7. julija, zelo slovesno v Župniji sv. Urha v Dolini pri Trstu. Obudili bodo namreč tisočletno tradicijo, ko se je ob praznovanju tamkajšnjega zavetnika vsakega 4. julija v Dolini odvijal poseben verski obred, ki ga je vodil tržaški škof ob navzočnosti vseh takratnih najvišjih deželnih predstavnikov.

Petkovo praznovanje bodo začeli ob 18. uri, ko bo ob navzočnosti tržaškega škofa Enrica Trevisija, predstavnikov oblasti, viteških redov, narodnih noš in seveda vaščanov, procesija krenila iz srednjeveške cerkve sv. Martina na griču Brce nad Dolino v smeri župnijske cerkve sv. Urha.

Med procesijo streljanje s topovi

Organizatorji so želeli ob letošnjem prazniku obuditi staro tradicijo streljanja s topovi ob sv. Urhu, ki je bila prekinjena takoj po koncu prve svetovne vojne. »Streljanje pod komando usposobljenih članov možnarskega društva iz Kamne Gorice, bodo možnarji izvajali na socerbskem gradu med potekom procesije«, so sporočili iz Župnije sv. Urha – Dolina pri Trstu.

Blagoslov glavnih vrat cerkve

Procesiji bo sledil blagoslov obnovljenih glavnih vrat dolinske cerkve in pontifikalna sv. maša, ki jo bo vodil tržaški škof Enrico Trevisi ob somaševanju škofovega vikarja in vikarja dolinske župnije Ettoreja Malnatija, domačega župnijskega upravitelja Klemena Zalarja in duhovščine tržaške škofije in drugih slovenskih škofij. Pri petju bosta združila moči župnijski zbor iz Doline ter župnijski zbor iz Mirna pri Novi Gorici pod vodstvom in orgelsko spremljavo Mirka Butkoviča - naslovnega organista koprske stolnice. Sledil bo blagoslov z Najsvetejšim in intonacija zahvalne pesmi »Te Deum« na starodavnih orglah Franceta Goršiča, ki so bile pred nedavnim obnovljene.

Koncert Orkestra Slovenske vojske

Za ljubitelje slovenske glasbe bo ob 20. uri na cerkvenem obzidju pričel celovečerni koncert Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom Aljoše Deferija. »Orkester, ki velja za enega izmed najboljših tovrstnih sestavov v Sloveniji, bo za priložnost izvedel celovečerni koncert najlepših melodij iz slovenske narodnozabavne zakladnice. Prisluhnili bomo zimzelenim uspešnicam ansambla bratov Avsenik, ansambla Lojzeta Slaka, Alpskega kvinteta in slovenskim narodnim melodijam.«

Orkester Slovenske vojske. FOTO: Daniel Mlakar

Praznik poteka v organizaciji Tržaške škofije, dolinske župnije in srednjeevropskega inštituta Josip Pangerc ter pod pokroviteljstvom Generalnega konzulata RS v Trstu, Sveta Slovenskih Organizacij in Ministrstva za obrambo Republike Slovenije.

Bodo zadoneli tudi zvonovi?

»Ni še povsem jasno, ali bodo za praznovanje sv. Urha lahko zadoneli zgodovinski zvonovi župnijske cerkve, ki so že od 11. januarja 2022 zaseženi. Aprila letos pa je 15 slovenskih domačinov podalo pri orožnikih nove ovadbe proti njihovi odplembi. Župnijska uprava se zahvaljuje vsem tistim vaščanom, ki so s peticijo podprli zvonjenje domačih zvonov in do danes nabrali nad 700 podpisov, da bi se zvonovi lahko zopet vrnili,« so še zapisali v Župniji sv. Urha iz Doline pri Trstu.

Kupi v trgovini

Izpraznjeni prazniki
Družbena vprašanja
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh