Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V karanteni 125 oddelkov

Za vas piše:
M. M.
Objava: 06. 01. 2022 / 19:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2022 / 19:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
V karanteni 125 oddelkov
FOTO: Tatjana Splichal

V karanteni 125 oddelkov

V sredo je bilo po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v osnovnih šolah v karanteni 60, v srednjih šolah pa 65 oddelkov. Pred počitnicami, 23. decembra, je bilo v osnovnih šolah v karanteni 372 oddelkov, v srednjih šolah pa 52.

Šolska ministrica Simona Kustec je že včeraj napovedala, da zapiranje šol naj ne bi bil sistemski ukrep in da vsi ukrepi pridejo na vrsto pred zaprtjem. A na ministrstvu se pripravljajo na zaostrovanje razmer in veliko dodatnega dela v primeru večje obolevnosti in karanten, navaja STA.

Skrajšanje karantene na sedem dni?

Kolegij epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je predlagal skrajšanje trajanja karantene na sedem dni. Zdravstveni minister Janez Poklukar je napovedal, da bo vlada o tem predlogu predvidoma odločala še ta teden, veljati pa naj bi začel v začetku prihodnjega. Po predlogu bi se karantena zaključila brez PCR-testiranja, razširili pa bi tudi nabor izjem.

Težave s pomanjkanjem kadra

Kot je za STA povedal predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan, pravi, da imajo na njegovi osnovni šoli Janka Modra v Dolu pri Ljubljani že zdaj težave s pomanjkanjem kadra, ki ga poskušajo nadomestiti s študenti. Od 105 zaposlenih jih je v karanteni 13. »Ves čas delamo na robu zmogljivosti, podobno je v veliko šolah, ljudje so zelo obremenjeni.«

Pouk na daljavo le v skrajnem primeru

Predsednica društva srednješolskih ravnateljev in direktorica Šolskega centra Ljubljana Nives Počkar prav tako pričakuje porast odrejenih karanten v prihodnje. Trenutno imajo v njihovem centru tri oddelke v karanteni. Povečan porast števila okužb pričakuje predvsem od tistih zaposlenih, ki so praznike preživeli v tujini, na Hrvaškem, v BiH in Srbiji. »Če bo prišlo do večjega porasta števila odrejenih karanten, bomo organizirali pouk na daljavo, a to samo v skrajnem primeru,« je dejala za STA.


Nalaganje
Nazaj na vrh