Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V petek nujna seja komisije DZ zaradi izplačila denarnega dela Prešernove nagrade Svetlani Makarovič

Za vas piše:
M. M.
Objava: 13. 07. 2023 / 13:59
Oznake: Kultura, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2023 / 14:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
V petek nujna seja komisije DZ zaradi izplačila denarnega dela Prešernove nagrade Svetlani Makarovič
Seja bo v DZ v petek ob 10. uri. FOTO: Tatjana Splichal

V petek nujna seja komisije DZ zaradi izplačila denarnega dela Prešernove nagrade Svetlani Makarovič

Poslanska skupina Nova Slovenija - krščanski demokrati (NSi) je zaradi izplačila denarnega dela Prešernove nagrade Svetlani Makarovič zahtevala sklic nujne seje komisije državnega zbora (DZ) za nadzor javnih financ. Na današnji novinarski konferenci je poslanka NSi Iva Dimic dejala, da obstaja utemeljen sum, da je ministrstvo za kulturo brez pravne podlage Svetlani Makarovič izplačalo denarni del njene Prešernove nagrade, ki jo je sama v preteklosti zavrnila.

Po besedah Dimičeve v NSi menijo, da obstaja resno tveganje, da je šlo v omenjenem primeru za oškodovanje javnih sredstev in zlorabo uradnega položaja ter da se pojavljajo znaki korupcijskih tveganj. »Postavlja se resno vprašanje, ali je ministrica za kulturo Asta Vrečko z neupravičenim izplačilom javnih sredstev Svetlani Makarovič storila kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja in pravic ter oškodovanja javnih sredstev,« pojasnjuje poslanka NSi.

Predlagajo tri sklepe

V NSi ob zahtevi za sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ predlagajo tri sklepe, v katerih vztrajajo, da izplačilo denarnega dela Prešernove nagrade preverita računsko sodišče in komisija za preprečevanje korupcije ter da ministrstvo za kulturo naredi vse, da se sredstva, ki so bila izplačana Makarovič, vrnejo v državni proračun. NSi se pri svojih zahtevah sicer sklicuje na obligacijsko pravo.

Ministrstvo za kulturo je junija letos Makarovič iz proračuna nakazalo denarni del Prešernovega nagrade v višini 8346 evrov.

Pojasnilo Makarovičevih odvetnikov

Odvetniki Svetlane Makarovič so marca letos v dopisu Upravnemu odboru (UO) Prešernovega sklada utemeljili, da v pravnem smislu podelitev Prešernove nagrade predstavlja enostransko izjavo volje s strani države za to pooblaščenega UO Prešernovega sklada oziroma javno obljubo nagrade lavreatu, ki na podlagi 207. člena obligacijskega zakonika veže tistega, ki jo je dal, da jo mora izpolniti.

Nagrado leta 2000 zavrnila

Svetlana Makarovič je bila prejemnica Prešernove nagrade za leto 2000, a jo je v celoti zavrnila. Pred podelitvijo letošnjih Prešernovih nagrad pa je izrazila pričakovanje, da ji bo nagrada za življenjsko delo vrnjena. To se je zgodilo potem, ko so se v javnosti razširile govorice o domnevnih zlorabah patra Marka Rupnika in vprašanju upravičenosti njegove Prešernove nagrade za življenjsko delo, zaradi katere je Makarovič leta 2000 Prešernovo nagrado tudi zavrnila, spominja STA.

Dimic: »Obsojamo spolne zlorabe«

Na vprašanje o pozivih, naj pater Rupnik Prešernovo nagrado vrne, je Dimičeva danes odgovorila, da v NSi obsojajo kakršnekoli spolne zlorabe in da bi moral pater Rupnik za svoja morebitna sporna dejanja odgovarjati po civilnem pravu. »V NSi imamo ničelno toleranco do kakršnihkoli spolnih zlorab,« je zaključila.

Kupi v trgovini

Prešeren in likovna umetnost
Monografije
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh