Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V petih dneh 57 operacij – najmlajši bolnik je imel le tri leta

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 14. 11. 2023 / 20:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2023 / 11:42
V petih dneh 57 operacij – najmlajši bolnik je imel le tri leta
Mednarodna kirurška misija v Tanzaniji 2023, ve dr. Jurij Gorjanc. FOTO: Osebni arhiv

V petih dneh 57 operacij – najmlajši bolnik je imel le tri leta

Od 27. oktobra do 4. novembra je mednarodna ekipa kirurgov in zdravstvenih delavcev že tretjič operirala v Tanzaniji. »Čeprav so naše misije kratke, so zelo intenzivne, delamo od jutra do večera, včasih podaljšamo delo v noč.

Letos smo bili že tretjič v Tanzaniji, drugič nas je gostil Zdravstveni center Ngarenairobi (NHC) v regiji Kilimandžaro. S seboj smo pripeljali 300 kg medicinske opreme, v petih dneh pa opravili 57 kirurških posegov na 54 bolnikih, najmlajši je imel komaj 3 leta,« je povedal vodja odprave dr. Jurij Gorjanc, ki je bil do sedaj na 15 podobnih misijah: enajst od njih je vodil, na štirih je bil udeležen kot kirurg. Delujejo pod okriljem angleške organizacije Hernia International.

Že drugič so ekipo gostili patri Dela Svetega Duha

NHC pripada kongregaciji duhovnikov Dela Svetega Duha (OSS – Opus Spiritus Sancti), ki jo je v 20. stoletju ustanovil nemški duhovnik Bernhard Bendel. Misijo Hernia International so gostili drugič, največ zaslug pri tem ima po besedah dr. Gorjanca lokalni tanzanijski kirurg dr. Ally Kombo – srečali so se leta 2019 na misiji v bližnji Momelli, tako lani kot letos pa jih je priporočil gostiteljem, duhovnikoma Damianu in Callistu, ki so evrop...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh