Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Pragi začetek celinskega dela sinode

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 02. 2023 / 07:47
Oznake: Duhovnost, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2023 / 13:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Pragi začetek celinskega dela sinode
Celinsko zasedanje sinode za Evropo poteka do 12. februarja v Pragi. FOTO: Maksimilijan Matjaž

V Pragi začetek celinskega dela sinode

V Pragi se je začela sinoda o sinodalnosti 2021-2024 s podnaslovom: Občestvo, sodelovanje, poslanstvo, ki se je preselila v drugo fazo, sinodalno posvetovanje na ravni celin. Udeležuje se je tudi slovenska delegacija.

Sinodalnega zasedanja se v živo udeležuje približno 200 delegatov, še 390 pa jih sodeluje v hibridni obliki. Slovensko delegacijo sestavljajo soboški škof in podpredsednik SŠK msgr. dr. Peter Štumpf, celjski škof in odgovoren za sinodo pri SŠK msgr. dr. Maksimilijan Matjaž, prof. dr. Igor Bahovec in s. Anja Kastelic. Deset predstavnikov sinodalnih tajništev iz škofij in gibanj pa na zasedanju sodeluje v hibridni obliki, so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK).

Z leve: Igor Bahovec, škof Maksimilijan Matjaž, nadškof v Izmirju in slovenski rojak Martin Kmetec ter s. Anja Kastelic. FOTO: FB Maksimilijan Matjaž

Spremljanje sinode prek spleta

Spremljanje je možno tudi prek neposrednega prenosa na uradni spletni strani Celinske faze sinode, kjer je objavljen spored sinodalnega dogajanja v Pragi in druga uporabna gradiva.

Podpredsednik SŠK in soboški škof Peter Štumpf. FOTO: Maksimilijan Matjaž

Kaj je škof Matjaž povedal ob odprtju sinode leta 2021?

Celjski škof Matjaž je v pridigi ob odprtju sinode leta 2021 med drugim dejal, da smo dragoceni del enega samega Kristusovega telesa, sicer z različno kilometrino, različnimi talenti in različnimi položaji v Cerkvi, a vsi enakopravni, enakovredni in zelo potrebni drug drugemu, Bogu in Božjemu kraljestvu med nami. »Slabotnejši in manj ugledni, tisti bolj od zadaj, tisti, ki so ostali kje ob robu, ki jih ni več tukaj, tisti morda potrebujejo še več pozornosti, še več potrpežljivosti, še več ljubezni.«

Delovni dokument za celinsko fazo sinode je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Prisluškujmo Duhu

Zato nas papež vabi ven, na obrobje, na pot ljubezni, »pa čeprav dela male korake, je prepričljiva, je tista, ki jo današnji človek edino razume. Prosim, da bi računali nanj, ne na svojo iznajdljivost, ampak na to prisluškovanje, poslušanje Duha, na to presojanje sadov tega Duha in naših odločitev,« je pred dvema letoma poudaril celjski škof.

Nalaganje
Nazaj na vrh