Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rovte, spominska slovesnost, Ivan Štuhec

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 23. 08. 2021 / 08:18
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2023 / 08:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rovte, spominska slovesnost, Ivan Štuhec
Spominska slovesnost je bila na trgu pred župniščem in cerkvijo. FOTO: Ivo Žajdela.

Rovte, spominska slovesnost, Ivan Štuhec

Nova Slovenska zaveza, odbor Rovte in župnija Rovte sta v nedeljo, 22. avgusta, na trgu pred cerkvijo sv. Mihaela pripravila tradicionalno spominsko mašo ter slovesnosti ob 30-letnici samostojne Slovenije, 80. obletnici začetka bratomorne vojne ter evropskem dnevu spomina na vse žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Prvemu božanstvu se je reklo revolucija, iz nje je sledilo božanstvo laž ...

Mašo je ob somaševanju več duhovnikov daroval dr. Ivan Štuhec, ki je v nagovoru spomnil na žrtve komunizma in na pogubni individualizem, ko mnogi izganjajo temeljne vrednote in boga in želijo biti sami sebi namen. Dejal je, da se v Sloveniji od treh totalitarizmov spominjamo le dveh, tretjega pa zamolčujemo in zanikamo, in da smo edina država v Evropi, ki ni sprejela evropske resolucije, ki je obsodila vse tri totalitarizme.

Mašo je daroval dr. Ivan Štuhec. FOTO: Ivo Žajdela.

»Trije totalitarizmi so postavili tudi našega preprostega človeka pred podobno dilemo, ko je bila dilema Izraelcev: ali bomo ostali zvesti Bogu, ki so ga častili naši predniki že tisoč let, ali pa se bomo od tega Boga odvrnili. Namesto tega Boga pridejo nova božanstva. Prvemu božanstvu se je reklo revolucija, iz nje je sledilo božanstvo laž, iz tega je sledil tudi umor in nazadnje je skozi desetletja sledilo nasilje, ki je žrtvam onemogočal, da bi jih pokopali, preživelim pa, da bi lahko o tem sploh govorili. Ta božanstva, ki so si tudi po naših krajih postavila lažne spomenike, so nadomestila tistega Boga, ki ga naj ne bi več bilo in so ga poskušali zradirati z obličja slovenske zemlje.«

Dr. Ivan Štuhec in duhovniki somaševalci. FOTO: Ivo Žajdela.

Dvajseto stoletje se je za nas izkazalo v vsej svoji krutosti

Slavnostni govornik je bil dr. Andrej Fink, ki je spomnil na pustošenje totalitarizmov nad Slovenci v 20. stoletju. »Če smo bili v hudo brezpravnem položaju, je to bilo samo toliko časa, kolikor smo morali Slovenci skozi skoraj 50 let živeti v enoumju ter hlapčevati ideologiji, ki nas je toliko časa uničevala in nas po svojih posledicah hoče uničevati še danes,« je dejal. 

Slavnostni govornik je bil dr. Andrej Fink. Foto: Ivo Žajdela. 

Če smo namreč skozi tisočpetstoletno zgodovino prehodili dolgo in ne vedno lahko pot in ob vseh preizkušnjah »stali inu obstali«, se je dvajseto stoletje za nas izkazalo v vsej svoji krutosti in to prav v času ko je napredek človeštva že lahko obljubljal izboljšanje mnogih življenjskih pogojev. 

Mnogim so v desetletjih spremenili »obraz« in miselnost

Napadli so nas trije totalitarizmi, dva od zunaj in eden od znotraj. Od zunaj sta nas napadla dva enoumna sistema, črni iz zahoda in rjavi iz severa. Desetletja smo vsakemu posebej kljubovali. 

»Najhuje nas je pa od znotraj napadlo rdeče enoumje, ki je pod pretvezo boja proti onima dvema hotelo izkoriščati čustva nekaterih, da bi se lahko preko revolucije, terorizma in nasilja polastilo javnega prostora ter hotelo slovenskemu narodu 'spremeniti obraz', kot stoji v pisanih virih,« je dejal dr. Fink. 

»Obraz« in miselnost so mnogim v desetletjih spremenili in to se žal očitno kaže še danes, takrat so pa komunistični revolucionarji predvsem ubijali življenja. O tem priča vedno bolj popolna bibliografija, ki se naglo izpopolnjuje. 

Dr. Andrej Fink. FOTO: Ivo Žajdela.

Revolucionarnim namenom se je pred 80. leti uprl zdrav slovenski človek

Govornik je izpostavil, da se je revolucionarnim namenom pred 80. leti uprl zdrav slovenski človek. Ta odpor se je začel javljati prav v teh krajih z nastopom vaških straž julija in avgusta 1942.

Nasilje revolucionarjev ni imelo meja. Italijanski okupator, ki bi po mednarodnem pravu moral skrbeti za red v okupiranih deželah, se za to ni zmenil. Tako so ljudje bili med dvema mlinskima kamnoma prepuščeni samim sebi in napadeni od obeh. 

Rovte, govor Andrej Fink, 22. 8. 2021.doc

Samoobramba se je rodila spontano po mnogih in v nebo vpijočih komunističnih zločinih, kjer ubiti niso bili okupatorski vojaki, temveč so bili ubiti ter mučeni sami domačini, moški in ženske, celo otroci. 

»Domnevna 'osvoboditev' tako imenovane Osvobodilne fronte se je izvajala proti domačim ljudem. Revolucionarni komunistični teror, ki si je z okupatorjem delil trpinčenje preprostega slovenskega človeka, je doživel odgovor prav od njega. Po prvi uspešni obrambi v Šentjoštu se je utrgalo kot plaz in so se vasi ter naselja v teh krajih začela organizirati v obrambi lastnega življenja. Tega dejstva se ob okrogli 80. obletnici danes s ponosom spominjamo,« je spomnil Andrej Fink.

Danes se trudimo, da bi se med nas vrnila nekdanja samozavest

Dr. Fink se je ustavil tudi pri dogajanju leta 1991, ko smo se Slovenci zadnjikrat izkazali tudi v vojaški obrambi svoje dežele, ko smo se ponovno, a drugače ubranili agresije jugo-komunističnih interesov, ki so padli po nas in nas spet hoteli zlomiti. Leta 1945 jim je s pomočjo mednarodnopolitičnih spletov to uspelo. Tokrat jim ni. 

»Danes se trudimo, da bi se med nas vrnila nekdanja samozavest, da bi bilo med nami manj praznine, ki nam jo nekateri še vedno hočejo vsiljevati na nov totalitaren način, preko medijev in družbenih omrežij. 

Spremljajo nas tisoči, znani in neznani, krivično pokončani

Mejniki iz preteklosti so nam v ponos in ob njih lahko danes in jutri živimo intenzivno ter pristno slovensko življenje v Evropi. Kljub vsem stranpotem, ki nas danes obdajajo, kljub bolnim izbruhom nekaterih, ki delajo proti 90 odstotni volji slovenskega naroda izraženi na plebiscitu, kljub 'negacionistom', ki zanikajo po eni strani našo bogato zgodovino, po drugi pa pri nas izvršen genocid, kljub vsemu temu torej vemo, da izhajamo iz večnih vrednot, ki so ne samo veljavne, temveč oživljajoče tudi danes. 

Te nam bodo krepile in nam krepijo upanje in samo z njimi vemo in smo trdno prepričani, da ne bomo osramočeni in da bomo uspeli. Spremljajo nas tisoči, znani in neznani, krivično pokončani, ki ležijo razkropljeni po naši zemlji in kličejo božji blagoslov nanjo. Bodimo jim zvesti še naprej. 

Našo skrb za njihovo čast nam bodo oni vrnili in nam jo že dolgo vračajo z duhovno podporo našim prizadevanjem za lepšo Slovenijo. 

Pred 30. leti je prebivalcem v deželi smrtne sence zasvetila luč

Pred 30. leti je prebivalcem v deželi smrtne sence zasvetila luč, je govor končal dr. Andrej Fink in nas pozval, da poskrbimo, da bo ta luč vedno bolj preganjala temo, ki je še ostala. 

»Poskrbimo, da bo Republika Slovenija vsemu svetu znana ne samo po tem, da je na sončni, torej na svetli strani Alp, in da ima odlične športnike, temveč tudi po tem, kar sama, kot 'prstan Evropini', kot jo je imenoval Valentin Vodnik, od te svetlobe odseva in obogateno s svojimi talenti ter življenjsko energijo in voljo posreduje drugim.«

Navzoče je nagovorila tudi Judita Treven, organizatorka prireditve. FOTO: Ivo Žajdela.

Govor je v celoti v priponki.

Rovte, govor Andrej Fink, 22. 8. 2021.doc


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh