Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Sloveniji stopnja zaposlenosti žensk z otroki višja od stopnje zaposlenosti žensk brez otrok

Za vas piše:
M. M.
Objava: 18. 03. 2022 / 11:38
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2022 / 11:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Sloveniji stopnja zaposlenosti žensk z otroki višja od stopnje zaposlenosti žensk brez otrok
Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič in stalni predstavnik Slovenije pri Združenih narodih Boštjan Malovrh. FOTO: Twitter

V Sloveniji stopnja zaposlenosti žensk z otroki višja od stopnje zaposlenosti žensk brez otrok

Med 14. in 25. marcem v New Yorku poteka zasedanje Komisije Združenih narodov za status žensk, ki se ga udeležuje tudi slovenska delegacija pod vodstvom državne sekretarke Mateje Ribič. Slovenija je po njenih besedah ena redkih držav, kjer je stopnja zaposlenosti žensk z otroki višja od stopnje zaposlenosti žensk brez otrok.

Osrednji temi letošnjega zasedanja Komisije sta doseganje enakosti spolov in krepitev vloge vseh žensk in deklet v luči podnebnih sprememb, okoljskih politik in programov ter politik in programov za zmanjšanje tveganja nesreč ter ekonomsko opolnomočenje žensk v spreminjajočem se svetu dela.

Za enakopravno udeležbo žensk in moških na trgu dela

Ribičeva je v nagovoru izpostavila, da se Slovenija močno zavzema za doseganje enakosti spolov in zagotavljanje enakopravne udeležbe žensk in moških na trgu dela in izrazila zadovoljstvo nad dosežki na tem področju. »Slovenija je namreč ena redkih držav, kjer je stopnja zaposlenosti žensk z otroki višja od stopnje zaposlenosti žensk brez otrok. To je rezultat dobro organiziranega in dostopnega javnega varstva otrok ter urejenega porodniškega, očetovskega in starševskega dopusta. Ponosni smo tudi, da slovenska zakonodaja preprečujejo oziroma zmanjšuje negativne posledice za starše, ki delajo skrajšani delovni čas ali prekinejo kariero zaradi varstva otrok.«

To je rezultat dobro organiziranega in dostopnega javnega varstva otrok ter urejenega porodniškega, očetovskega in starševskega dopusta.

Delitev dela na zasebnem področju neuravnotežena

Ribičeva je poudarila še, da je kljub visoki stopnji zaposlenosti žensk delitev dela med ženskami in moškimi na zasebnem področju še vedno neuravnotežena. »Zato je cilj naših kampanj ozaveščanja spodbujati enakopravno deljenje obveznosti v gospodinjstvu in varstvu med ženskami in moškimi, pri tem pa se osredotočiti na spodbujanje aktivnega očetovstva,« so sporočili z ministrstva.

Izraz solidarnosti z Ukrajinci

Slovenija je na zasedanju Komisije izrazila podporo in solidarnost z ženskami in otroci v Ukrajini, državna sekretarka pa se je udeležila tudi dobrodelnega koncerta v podporo Ukrajini.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh