Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V terorističnih napadih v Kabulu umrlo 90 ljudi

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 27. 08. 2021 / 07:19
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2021 / 07:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
V terorističnih napadih v Kabulu umrlo 90 ljudi
Evakuacija Afganistancev na kabulskem letališču FOTO: Vatican Media

V terorističnih napadih v Kabulu umrlo 90 ljudi

V včerajšnjih terorističnih napadih na letališču v Kabulu, za katera je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 90 ljudi, več kot 150 je ranjenih. Iz Pentagona so sporočili, da je poleg Afganistancev umrlo tudi 13 ameriških vojakov.

Po navedbah STA je Pentagon pred tem poročal o 12 ubitih ameriških vojakih. Še en vojak je podlegel poškodbam, ki jih je dobil v napadu na vhodu Abbey na letališče v Kabulu. Kot so včeraj poročali iz Pentagona, sta se zgodila dva samomorilska napada, zatem pa so pripadniki Islamske države začeli streljati na civiliste in vojake.

Talibani so sporočili, da je bilo v napadih ubitih najmanj 28 njihovih pripadnikov.

Ameriški predsednik Joe Biden je sinoči zatrdil, da se bo evakuacija iz Afganistana nadaljevala in potrdil, da rok za umik ostaja 31. avgust. Po njegovih besedah teroristi Združenih držav Amerike ne morejo odvrniti od tega, da opravijo svojo misijo. Američanom, ki so še vedno v Afganistanu, je predsednik obljubil: »Našli vas bomo in vas spravili ven.«

Biden je bil odločen, da ZDA tega napada ne bodo oprostile, in tudi v ameriškem obrambnem ministrstvu so napovedali, da se bodo Islamski državi za napada maščevali.

V ameriškem obrambnem ministrstvu so napovedali, da se bodo Islamski državi za napada maščevali.

Odgovornost za napad na letališču v Kabulu je prevzela skrajna skupina Islamska država. Kot je skupina objavila na svojem propagandnem kanalu Amaq, se je samomorilski napadalec razstrelil med Afganistanci in ameriškimi vojaki.

Iz Afganistana doslej evakuirali več kot 100.000 ljudi

Kot so včeraj še sporočili iz Bele hiše, so iz Kabula sicer od 14. avgusta evakuirali že več kot 100.000 ljudi. Samo v četrtek so v 12 urah evakuirali 7.500 ljudi, od tega 5.100 Američani in 2.400 zavezniki. Kljub včerajšnjem napadu države pospešeno nadaljujejo evakuacije pred rokom za umik vojakov, 31. avgusta.

V Afganistanu je po ocenah še okoli 1.500 ameriških državljanov, Velika Britanija ima v državi še okoli 400 ljudi, Nemčija pa 200.

V Afganistanu so namreč še številni, ki čakajo na evakuacijo, z letališča v Kabulu pa redno vzletavajo letala. V Afganistanu je po ocenah še okoli 1.500 ameriških državljanov, Velika Britanija ima v državi še okoli 400 ljudi, Nemčija pa 200.

Številne države so evakuacijske lete že zaključile, med njimi Nizozemska in Danska, zadnje francosko letalo pa bo predvidoma poletelo danes.

Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh