Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Ukrajino 35 oklepnih pehotno-amfibijskih vozil

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 06. 2022 / 11:29
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2022 / 12:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Ukrajino 35 oklepnih pehotno-amfibijskih vozil
Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo srditi spopadi. FOTO: Twitter

V Ukrajino 35 oklepnih pehotno-amfibijskih vozil

Slovensko mejo je v ponedeljek zvečer prestopilo 35 oklepnih pehotno-amfibijskih vozil, ki so namenjeni v zahodno Ukrajino, Slovenija pa naj bi v zameno za donacijo od ZDA dobila dobropis, ki ga bo uporabila za opremo, ki jo Slovenska vojska potrebuje pri svojem delovanju.

Slovenske oklepnike naj bi po poročanju portala 24 ur Ukrajina zelo hitro poslala na vzhodno fronto, kjer se tudi starejša oborožitvena tehnika uporablja za obrambo pred rusko agresijo. Vozila BVP M-80A so bila dolga leta spravljena in konzervirana med tanki in drugimi oklepniki v bližini Pivke, dekonzervacija pa je trajala več tednov.

Oprema podedovana od Jugoslavije

Gre sicer za precej staro vojaško tehniko, ki jo je Slovenija podedovala še od Jugoslavije. Bojno vozilo pehote je amfibijsko gosenično vozilo s posadko treh vojakov in prostorom za oborožen oddelek. Ima 20 milimetrski top, mitraljez in lanserje protitankovskih raket maljutk, navaja omenjeni portal.

Slovenija je sicer ta pehotna bojna vozila jugoslovanske izdelave aktivno prodajala od leta 2015, ko je državni zbor potrdil odlok o načrtu prodaje stvarnega premoženja države. Za prodajo je Slovenija zadolžila podjetje S Lux, ki je januarja letos zanje našlo kupca. Oklepnike naj bi tako prek češkega posredniškega podjetja Pamco INT kupilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Sklep o odprodaji razveljavljen

Vendar je prejšnja vlada s tajnim sklepom sklenjen posel odprodaje pehotnih bojnih vozil BVP M-80A razveljavila, saj naj bi vozila Ukrajini podarili. Podjetje S Lux je na upravno sodišče vložilo tožbo s predlogom za začasno odredbo zaradi ugotovitve nezakonitosti in odprave upravnega akta, torej tajnega sklepa vlade. Z zadevo se ukvarjata vrhovno državno tožilstvo in računsko sodišče, še poroča omenjeni spletni portal.

Ruska vojska vstopila v industrijsko območje Severodonecka 

V Ukrajini se medtem nadaljujejo srditi spopadi na vzhodu države. Guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj pa je sporočil, da je ruska vojska vstopila v industrijsko območje obleganega mesta Severodoneck. Kemična tovarna Azot je tako edini del industrijskega območja, ki ga ruske enote še niso zavzele, je zapisal Hajdaj. Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk pa je sporočila, da je v kemični tovarni še približno 300 civilistov, ki so tam poiskali zatočišče pred obstreljevanjem.

Priključeni na ruske televizijske programe

Ruski separatisti ukrajinske sile obtožujejo, da z »nenehnim obstreljevanjem« preprečujejo evakuacijo civilistov iz regije, navajanje tujih medijev povzema STA. V ponedeljek naj bi tovarno po prehodu, ki ga ukrajinske sile ne nadzorujejo, zapustilo 20 ukrajinskih civilistov.

Ruska vojska pa je danes sporočila, da je celotna regija Herson, ki je pod nadzorom ruskih sil, priključena na ruske televizijske programe. Ti bodo prebivalcem na voljo brezplačno.

Uvedba rublja in ruski potni listi

Območje regije Herson, ki meji na priključeni polotok Krim, je ruska vojska osvojila v prvih dneh ofenzive proti Ukrajini, ki se je začela konec februarja, spominja STA. Od takrat Moskva izvaja politiko rusifikacije ozemelj pod svojim nadzorom na jugu Ukrajine: uvedena je bila ruska valuta rubelj, začeli pa so razdeljevati tudi ruske potne liste.

Nalaganje
Nazaj na vrh