Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vietnamu 34 novomašnikov v eni sami škofiji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 07. 2021 / 19:20
Oznake: Cerkev, Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2021 / 19:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Vietnamu 34 novomašnikov v eni sami škofiji
Škof Alphonso Nguyen Huu Long iz vietnamske škofije Vinh v bližini prestolnice Hanoi FOTO: Vatican Media

V Vietnamu 34 novomašnikov v eni sami škofiji

Medtem ko je v Evropi vedno manj novih duhovnikov, v Katoliški cerkvi v Sloveniji smo se letos razveselili le sedmih novomašnikov, pa Cerkev v jugovzhodni Aziji doživlja pravi preporod.

Zgled za to je tudi vietnamska škofija Vinh, kjer je bilo minuli konec tedna na skupni slovesnosti posvečenih kar 34 novomašnikov, kot avstrijski Kathpress povzema poročanje vatikanske agencije Fides. Del novoposvečenih duhovnikov bo kot t.i. misijonarjev »Fidei Donum« poslanih v odročne kraje v drugih škofijah, kjer duhovnikov primanjkuje, je napovedal škof Alphonso Nguyen Huu Long. Škofija želi svoj »dragoceni dar« številnih poklicev deliti tudi z drugimi.

Izraz »Fidei Donum« v latinščini pomeni »dar vere«.

Izraz »Fidei Donum« v latinščini pomeni »dar vere«, kar je tudi naslov okrožnice papeža Pija XII. iz leta 1957, v kateri je pozval vse škofe, naj delijo njegovo vizijo »in se soočajo z izzivi vesoljnega poslanstva Cerkve«. To naj bi počeli ne le z molitvijo in medsebojno pomočjo, temveč tudi tako, da dajejo svoje duhovnike na voljo drugim škofijam, državam in celinam. Ti duhovniki, ki sicer služijo drugod, so še vedno del svoje škofije.

To je »trenutek velike sreče v obdobju velikega trpljenja«, je škof Nguyen Huu Long pojasnil z mislijo na epidemijo koronavirusne bolezni: ta trenutno močno bremeni prebivalce Vietnama, ki se je znašel sredi najhujšega vala okužb doslej. Mašniško posvečenje bi morali pravzaprav obhajati v navzočnosti vseh duhovnikov v škofiji, skupaj s številnimi redovniki in redovnicami, bogoslovci in verniki, toda zaradi omejitvenih ukrepov v času epidemije se je slovesnosti smela udeležiti le peščica ljudi.

Materialna in duhovna podpora

Novi duhovniki so poklicani, naj bodo v trenutnih dramatičnih razmerah kot »usmiljeni Samarijani«, je nadaljeval škof Nguyen Huu Long. Napoved, da jih namerava poslati na obubožana in težko dosegljiva območja, ali pa takšna, ki so močno prizadeta zaradi oboroženih sporov ali naravnih katastrof in trenutne epidemije, je utemeljil s pojasnilom, da tam živeči ljudje nujno potrebujejo navzočnost duhovnikov, da bi bili »deležni materialne in duhovne tolažbe, prejeli pomoč pri premagovanju bolečine in upanje za prihodnost«.

Kot je pojasnil škof Nguyen Huu Long, se številnim katoličanom v Vietnamu trenutno zdi prednostna naloga, da nudijo materialno in duhovno pomoč ljudem na karantenskih območjih, ki to nujno potrebujejo. Mnogi duhovniki, redovniki in redovnice ter laiki se prostovoljno javljajo za delo z bolniki v bolnišnicah za zdravljenje koronavirusne bolezni.

Mnogi duhovniki, redovniki in redovnice ter laiki se prostovoljno javljajo za delo s koronabolniki.

Škofija Vinh leži v bližini vietnamske prestolnice Hanoi, po navedbah iz Vatikana pa meri okoli 16.500 kvadratnih kilometrov, pri čemer 282.000 katoličanov, ki prebivajo v 93 župnijah, predstavlja okoli 9 odstotkov celotnega prebivalstva, ki šteje okoli tri milijone ljudi. Ob 126 škofijskih duhovnikih (podatek iz leta 2018) ima en duhovnik na skrbi 2.238 katoličanov, poleg tega pa v državi deluje še 25 redovnikov in 721 redovnic.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh