Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V vrtincu zdravstvene reforme

Za vas piše:
Marko Noč
Objava: 12. 07. 2023 / 07:46
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2023 / 09:00
V vrtincu zdravstvene reforme
Marko Noč. FOTO: Tatjana Splichal

V vrtincu zdravstvene reforme

Slovenija pravega prehoda iz postsocialističnega modela v sodoben evropski model javnega zdravstva, kljub demokratizaciji in vstopu v Evropsko unijo, še ni naredila.

Ob tem se slovensko javnost nehote zaradi neznanja, ali hote zaradi lastnih interesov, zavaja z »mantro« o javnem zdravstvu, zasebno pobudo pa prikazujejo zgolj kot pridobitniško in koristoljubno. Zato je prav, da tudi laična javnost razume, kaj je sodobno javno zdravstvo.

Javno zdravstvo je zdravstvo za naš davkoplačevalski denar (Shema). Tega v obliki mesečnih prispevkov plačujemo Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in kot prostovoljno zavarovanje zaenkrat še zasebnim zavarovalnicam (Generali, Triglav, Vzajemna). In sedaj prihaja ključna točka zavajanja državljanov. Izvajalci zdravstvenih storitev v javnem zdravstvenem sistemu namreč niso le zdravstveni zavodi v lasti države, ampak tudi zasebniki, ki imajo z ZZZS sklenjeno pogodbo za določene zdravstvene storitve. Imenujemo jih koncesionarji. Bolnik zato pri koncesionarju za zdrav-
stveno storitev ne plača iz svojega žepa, saj stroške prav tako pokrije ZZZS. Koncesionar je zato del javnega zdr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh