Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vasko Simoniti predal očetovo zapuščino

Za vas piše:
K. H.
Objava: 01. 03. 2023 / 10:40
Oznake: Kultura, Zgodovina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2023 / 10:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vasko Simoniti predal očetovo zapuščino
Ravnatelj NUK Viljem Leban, pomočnica ravnatelja za vodenje strokovnega dela dr. Ines Vodopivec, dr. Vasko Simoniti in skrbnica Glasbene zbirke dr. Alenka Bagarič. FOTO: NUK

Vasko Simoniti predal očetovo zapuščino

Skladatelj in dirigent Rado Simoniti (1914-1981) je bil eden vodilnih slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev minulega stoletja. Njegovo zapuščino je NUK predal Simonitijev sin dr. Vasko Simoniti.

Dr. Vasko Simoniti, sin Rada Simonitija, z ravnateljem NUK Viljemom Lebanom. FOTO: NUK

Iz Narodne in univerzitetne knjižnice so sporočili, da so obogatili svojo Glasbeno zbirko z zapuščino skladatelja in dirigenta Rada Simonitija. Pred in po drugi svetovni vojni je bil zborovodja opernega zbora in dirigent ljubljanske Opere, vodil je zbor Slovenske filharmonije in bil dejaven na številnih področjih ljubiteljske glasbe. Komponirati je začel v partizanih, kjer je vodil partizansko godbo, zbore in tudi zbor Srečko Kosovel, s katerim je nastopal po Evropi. V treh desetletjih je ustvaril obsežen, predvsem vokalni opus. Uglasbil je besedila pesnikov Alojza Gradnika, Mateja Bora, Iga Grudna, Srečka Kosovela, Karla Destovnika Kajuha in številnih drugih.

Iz zapuščine Rada Simonitija. FOTO: NUK

Zapuščino je Glasbeni zbirki NUK izročil skladateljev sin dr. Vasko Simoniti, ki jo je vsebinsko zelo podrobno predstavil, rokopise in fotografije pa skozi zgodbe osvetlil v kontekstu spomina na očetovo delo. Gradivo vsebinsko zajemajo rokopisne partiture in nekatera tiskana dela, osebne dokumente, koncertne sporede, fotografije, pisma in magnetofonske posnetke del Rada Simonitija na Radiu Slovenija; prav tako pa tudi zapise o skladatelju in dirigentu ter njegove nagrade in priznanja.

Dr. Vasko Simoniti je očetovo zapuščino vsebinsko zelo podrobno predstavil, rokopise in fotografije pa skozi zgodbe osvetlil v kontekstu spomina na očetovo delo. FOTO: NUK

Kupi v trgovini

Katarina Sienska
Proza
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh