Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: letošnje božično drevo za Trg sv. Petra je zraslo v Alpah

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 10. 2023 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.10.2023 / 15:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: letošnje božično drevo za Trg sv. Petra je zraslo v Alpah
Leta 2020 je Trg sv. Petra v Vatikanu krasilo božično drevo iz kočevskih gozdov. FOTO: Reuters/arhiv Družine

Vatikan: letošnje božično drevo za Trg sv. Petra je zraslo v Alpah

Veliko božično drevo, ki vsako leto v mesecu decembru stoji na vatikanskem Trgu sv. Petra, tokrat prihaja iz italijanskih Alp.

25-metrsko jelko je po navedbah torinskega časnika La Stampa podarila vas Macra v italijanski pokrajini Piemont. Drevo bodo s helikopterjem prepeljali z območja rasti v dolini Maira do najbližje podeželske ceste, od koder bo nadaljevalo pot v Rim: 21. novembra bo jelka v Vatikanu bogato okrašena zažarela v soju adventnih luči.

Izbrana župnija upa, da bo uspela pridobiti zadostno število pokroviteljev za izvedbo projekta.

Kot poroča La Stampa, naj bi projekt stal okoli 65.000 evrov, od tega bo za prevoz s helikopterjem treba odšteti 40.000 evrov, zato omenjena župnija upa, da bo uspela pridobiti zadostno število pokroviteljev. Logistično podjetje je že obljubilo brezplačen cestni prevoz. Občina je italijansko ministrstvo za notranje zadeve zaprosila za brezplačno zagotovitev helikopterja. Župan Valerio Carsetti meni, da bo imela akcija koristen oglaševalski učinek in da bo nekoliko pripomogla k zaustavitvi izseljevanja z gorskega območja na severu Italije.

Preberite tudi: Na slovenski smreki v Vatikanu zažarele božične luči

Kot spominjajo pri avstrijskem Kathpressu, je izbira božičnega drevesa za Trg sv. Petra lansko leto povzročila malce vroče krvi: župnija Rosello, ki naj bi darovala mogočno jelko, leži v Abrucih, drevo pa je raslo v sosednji pokrajini Molise, in sicer v naravnem rezervatu. Za posek drevesa bi bilo potrebno posebno dovoljenje. Ker pristojni niso bili pravočasno obveščeni, so morali v Abrucih v kratkem času priskočiti na pomoč z drugo jelko, ki so jo poiskali v drevesnici.

Vatikanski Trg sv. Petra je doslej že dvakrat krasilo tudi božično drevo iz Slovenije: prvič smo slovenski verniki jelko iz kočevskih gozdov v Rim pospremili leta 1996, drugič pa leta 2020.

Kupi v trgovini

Novo
Zgodba o Božiču (tv)
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh