Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več kot 1200 delavnic za dvig digitalne pismenosti starejših od 30 let

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 29. 12. 2023 / 06:00
Oznake: Tehnologija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2023 / 06:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Več kot 1200 delavnic za dvig digitalne pismenosti starejših od 30 let
Delavnice so se udeležili tudi nekateri sodelavci Družine. FOTO: P. J.

Več kot 1200 delavnic za dvig digitalne pismenosti starejših od 30 let

Projekt »Postani digitalni mojster«, ki ga sofinancirata Slovenija in EU, je zaključen. Namenjen je bil izboljšanju digitalne pismenosti starejših od 30 let. V dveh mesecih in pol so partnerji v projektu izvedli 1259 delavnic z 269 predavatelji, na katerih je sodelovalo več kot 12 tisoč udeležencev.

Omenjeni projekt je bil vreden skoraj tri milijone evrov. Z različnimi delavnicami in gradivi so naslavljali potrebe različnih ciljnih skupin, vključno z upravnimi delavci, gasilsko-reševalnimi službami, starejšimi in strokovnjaki v digitalnem svetu.

Več kot 12 tisoč udeležencev

V dveh mesecih in pol so izvedli 1259 delavnic z 269 predavatelji, na katerih je sodelovalo več kot 12.000 udeležencev. »Sočasno smo v novembru izvedli tudi po 40 delavnic na dan. Strokovna projektna ekipa z več kot 50 sodelavci je zagotavljala široko dostopnost ter obravnavala različne demografske potrebe. Z izvedbo delavnic na 321 lokacij v 65 občinah in 12 regijah smo povečali dostopnost do znanja, ki je seglo prek različnih geografskih območij,« so sporočili z ministrstva za digitalno preobrazbo.

Konzorcij partnerjev v projektu sestavljajo: B2 IT d. o. o., Replika PRO d. o. o., ISA znanje d. o. o., Leadership Dynamics d. o. o., IZZA d. o. o., ZDSS – Solidarnost ter Občina Trbovlje.

Gradiva prilagodili tudi manjšinskim skupinam

Skoraj polovico delavnic so izvedli prek spleta, kar je bistveno povečalo dostopnost in doseg projekta ter brez težav povezalo udeležence z različnih lokacij. Projekt je tako dosegel ljudi na podeželskih in mestnih območjih, vključno z upokojenci in tistimi iz manjšinskih skupin. Materiale so prilagodili tako, da so bili primerni tudi za manjšine, osebe z oviranostmi in starejše, vključno s slepimi in slabovidnimi.

Gradiva na voljo tudi po koncu projekta

Za dolgoročni učinek so poskrbeli s pripravo vsebinskih gradiv in ChatBot-a, ki bodo na voljo javnosti tudi po zaključku projekta na spletni strani projekta, kar bo še dodatno prispevalo k trajnostni rasti digitalne pismenosti. »Projekt je tako postal eden največjih slovenskih projektov digitalnega opismenjevanja,« so še sporočili z ministrstva za digitalno preobrazbo. Naložbo sicer sofinancirata Slovenija in EU iz Evropskega socialnega sklada v okviru odziva Unije na pandemijo COVID-19.


Nalaganje
Nazaj na vrh