Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več kot četrtina Marij starejših od 80 let

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 05. 06. 2023 / 10:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.06.2023 / 13:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Več kot četrtina Marij starejših od 80 let
Marija, Ana, Franc in Janez so še vedno najpogostejša imena v Sloveniji. FOTO: Shutterstock

Več kot četrtina Marij starejših od 80 let

Na začetku leta je bilo v Sloveniji 61 040 različnih imen, kar je 695 več kot leto prej. Na Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS) ugotavljajo, da je kar 70 odstotkov imen unikatnih. Najpogostejše žensko ime je še vedno Marija, vendar se v zadnjih letih zmanjšuje. Enako velja za ime Franc, ki predstavlja le pet odstotkov oseb, mlajših od 50 let.

S seznama desetih najpogostejših ženskih imen sta v zadnjem desetletju izginili Jožefa, ki je letos na 31. mestu, in Barbara, zdaj na 11. mestu. Na seznam sta se uvrstili Eva in Andreja. Pri moških na tem seznamu ni več imen Marjan in Peter, nadomestila sta ju Luka in Matej.

VIR: SURS

Le pet odstotkov Francov in Marij, mlajših od 50 let

Najpogostejše žensko ime ostaja Marija, sledi Ana. Število Marij se je v zadnjih desetih letih zmanjšalo za 17 788 na 46 298, An pa za 4657 na 23 021. Tako je več kot četrtina Marij starejših od 80 let. Tudi najpogostejše moško ime je še vedno Franc, saj je tako poimenovanih 19 793 prebivalcev, čeprav je število prebivalcev s tem imenom za 7616 manjše kot pred desetletjem. Tako kot Marije so tudi Franci v povprečju vse starejši; le pet odstotkov Francev in pet odstotkov Marij je mlajših od 50 let.

VIR: SURS

Imena postajajo vse krajša 

Med 100 najpogostejšimi ženskimi imeni sta v povprečju najmlajši Mia in Zoja, med moškimi pa Lan in Maj. Po drugi strani pa so med najstarejšimi na tem seznamu Frančiška in Štefanija ter Jožef in Franc. V porazdelitvi desetih najpogostejših imen je med spoloma precejšnja razlika, saj pri ženskih po številu izstopata Marija in Ana, pri moških pa opazno ne izstopa nobeno.

Sestavljeni priimki prevladujejo med poročenimi ženskami

Število različnih priimkov se je od lani povečalo za 5000 na 135 000. Najpogostejša sta še vedno Novak in Horvat. Z 78 odstotkov priimkov se identificira po manj kot pet prebivalcev Slovenije, 60 odstotkov vseh priimkov pa se pojavi samo po enkrat.

VIR: SURS

Gre večinoma za sestavljene priimke, ki jih imajo najpogosteje poročene ženske, v manjši meri pa tudi otroci, rojeni neporočenim staršem. Čeprav osebe s sestavljenimi priimki predstavljajo manj kot štiri odstotke prebivalstva Slovenije, ti priimki pomenijo kar polovico vseh priimkov, navaja SURS.

Kupi v trgovini

V Jezusovem imenu
Filozofija in esejistika
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh