Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lani se je več kot polovica otrok rodila neporočenim materam

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 11. 07. 2023 / 09:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2023 / 06:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lani se je več kot polovica otrok rodila neporočenim materam
Leta 2075 naj bi imela Slovenija manj kot dva milijona prebivalcev. FOTO: Tatjana Splichal

Lani se je več kot polovica otrok rodila neporočenim materam

11. julija obeležujemo svetovni dan prebivalstva. Namenjen je poglobljenemu razmisleku o pomembnih vprašanjih, povezanih s prebivalstvom, in tudi odnosu prebivalstva do okolja in razvoja. Podatki kažejo, da se Evropa in Slovenija soočata s staranjem prebivalstva in upadom števila rojstev. V Sloveniji z dobrima dvema milijonoma prebivalcev se je lani rodilo nekaj več 17 tisoč otrok, od tega se jih je več kot 10 tisoč rodilo neporočenim materam.

Hitro staranje prebivalstva na stari celini se kaže kot posledica upada števila rojstev, daljšanja življenjske dobe in izseljevanja mladih. Na svetovni ravni je pričakovano trajanje življenja ob rojstvu leta 2019 doseglo 72,8 leta ali skoraj 9 let več kot v 1990. Po upadu v letih 2020 in 2021, ko se je stopnja umrljivosti zaradi pandemije covida-19 zvišala, se povprečna življenjska doba znova podaljšuje. Po napovedih Združenih narodov naj bi v drugi polovici sedemdesetih let tega stoletja pričakovano trajanje življenja ob rojstvu na svetovni ravni preseglo 80 let.

Leta 2075 naj bi imela Slovenija ponovno manj kot dva milijona prebivalcev.

Povečanje rojstev izven zakonske zveze 

Več kot polovica otrok, ki so se rodili lani, je bila rojena zunaj zakonske zveze. Skupno se je 10.073 otrok rodilo neporočenim materam, medtem ko se jih je 7.534 rodilo v zakonski zvezi. Povprečna starost poročenih mater znaša 31,3 leta, višja od povprečne starosti neporočenih mater (30,9 leta).

45 otrok se je rodilo na rojstni dan svojih mater, 56 na rojstni dan svojih očetov, 12 pa na obletnico poroke staršev. Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

15 odstotkov otrok so rodile tuje državljanke

V Sloveniji se je leta 2022 rodilo 15 odstotkov otrok, katerih matere so bile tuje državljanke. Med teh 2.704 otroki je bilo največ državljank Bosne in Hercegovine ter Kosova. Poleg tega je 11 odstotkov otrok rodilo matere, ki so državljanke drugih članic Evropske unije, pri čemer je največ državljank iz Hrvaške.

Lani presegli mejnik osmih milijard

Svetovna populacija je lani dosegla osem milijard. Združeni narodi (ZN), ki so svetovni dan prebivalstva razglasili leta 1989, pa letos v središče postavljajo pomen enakih možnosti in pravic spolov in opozarjajo na diskriminacijo na podlagi spola.

Svetovno prebivalstvo raste vse počasneje

Po navedbah Statističnega urada RS se sicer rast svetovnega prebivalstva upočasnjuje; svetovno prebivalstvo pa je v povprečju vse starejše. Po zadnjih ocenah ZN naj bi se svetovno prebivalstvo do leta 2052 povečalo na 9,8 milijarde in bi lahko doseglo vrh pri 10,4 milijarde sredi osemdesetih let tega stoletja.

Nalaganje
Nazaj na vrh