Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večne zaobljube kapucinov br. Jožefa Mezga in br. Dominika Papeža

Za vas piše:
J. P.
Objava: 23. 09. 2023 / 07:27
Oznake: Dogodek, Maša, Vera
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2023 / 08:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Večne zaobljube kapucinov br. Jožefa Mezga in br. Dominika Papeža
Br. Jožef Mezeg in br. Dominik Papež. FOTO: FB Bratje kapucini

Večne zaobljube kapucinov br. Jožefa Mezga in br. Dominika Papeža

Danes med slovenskimi brati kapucini ne bo slovesno in veselo samo zaradi godu sv. p. Pija iz Pietrelcine, temveč tudi zaradi večnih zaobljub dveh njihovih bratov, br. Dominika Papeža in br. Jožefa Mezga, ob 16. uri v kapucinski cerkvi sv. Ane v Škofji Loki.

Bratje kapucini so na družbenem omrežju kratko opisali pot od prvih redovnih zaobljub do večnih redovnih zaobljub. Po prvih redovnih zaobljubah se začne 3- do 6-letno obdobje ponoviciata, ki je konkretno okolje, v katerem se živi prav zares izkušnjo redovništva, vsak od ponovincev je namreč uradno manjši brat kapucin.

Preverjanje poklicanosti

»Ponovinci se učijo živeti kot redovniki in preverjajo, ali je njihova odločitev prava. Redovništva nikakor ne živijo samo na pol ali zgolj, da bi poskusili, marveč želi vsak od njih živeti zares in po svojih močeh odgovarja na potrebe in dolžnosti tega novega obdobja. V nenehnem preverjanju svoje poklicanosti odpira svoje srce in um Bogu, se zaupa duhovnemu spremljevalcu, magistru in se odpira odnosom v bratstvu,« pojasnjujejo bratje kapucini.

Od 3 do 6 let

Ponovinci v zvestobi molitvenemu življenju, življenju v bratstvu, študiju in služenju bližnjemu preverjajo, kako živijo evangelijske svete, in vrednotijo, kako je živeti kot redovnik. Po vsaj 3 in največ 6 letih lahko ponovinec zaprosi za večne zaobljube in potrdi v noviciatu izraženo željo tesneje slediti evangeliju in stopinjam Jezusa Kristusa in obljubi, da bo kot kapucin za vse življenje živel v pokorščini, uboštvu in čistosti.

Danes bo pri bratih kapucinih v Škofji Loki romarski shod v čast sv. p. Piju, dan molitve in večnih zaobljub dveh bratov kapucinov. Maše bodo ob 6., 8., 11. in ob 16. uri.

Maša z večnimi zaobljubami in bratsko druženje

»Do odločitve za večne redovne zaobljube v Redu manjših bratov kapucinov sta dozorela tudi naša brata Jožef Mezeg in Dominik Papež. Veselimo se njunega odgovora na Božji klic,« so še zapisali bratje kapucini in povabili na popoldansko slovesnost v kapucinsko cerkev sv. Ane v Škofji Loki, po kateri bo še bratsko druženje in slavje z novozaobljubljenima, njegovima družinama, sorodniki in prijatelji. Kdo sta torej br. Jožef Mezeg in br. Dominik Papež?

Br. Jožef Mezeg izhaja iz 12-članske družine. FOTO: FB Bratje kapucini

Kdo je br. Jožef Mezeg?

28-letni br. Jožef Mezeg iz Župnije sv. Nikolaja Logatec je sedmi otrok v 12-članski družini, ima pet sester in štiri brate. Rad posluša filmsko glasbo, poje in piše pesmi, spremlja šport, »v zadnjem času celo kolesarstvo,« se namuzne Jožef, za katerega je največje veselje, ko doživlja veselje drugih ob sebi (bratov, domačih, prijateljev), in veselje, ko mu je dano zavedati se, da izpolnjuje Božjo voljo.

Kot so bratje kapucini zapisali v njegovi kratki predstavitvi na družbenem omrežju, je njegov najljubši svetnik sv. Frančišek, »ker je bil tako v Bogu, tako ubog, svoboden in preprost, da je ne samo lepih, temveč tudi težje stvari v življenju (smrt, preganjanje od lastnih bratov, bolezen, božji molk) razumel kot Božji dar in milost«.

Za br. Jožefa Mezga je brat kapucin s tremi besedami »preprost, srčen, katoličan«, njegove najljubše Frančiškove besede pa so »Ljubezen ni ljubljena«. Še posebej pa mu je blizu devica Marija kot velik zgled odprtosti za Božje, za poslušanje in izpolnjevanje Njegove volje: »Je Tista, ki ni grešila, ker ni upoštevala svoje volje! Marija mi je bila blizu in me je na poseben način spremljala že od mladosti v družini, kadar smo ob večerih molili rožni venec. To so bili trenutki, ko se je naša družina zbirala pod Njenim plaščem. Verjamem pa, da nas je Ona sama izročala in prinašala pred svojega Sina.«

Br. Dominik Papež se otroštva spominja zlasti po delu na kmetiji. FOTO: FB Bratje kapucini

Kdo je br. Dominik Papež?

Br. Dominik Papež iz vasice Brezovi Dol v Župniji Ambrus v Suhi krajini pa ima tri brate in eno sestro, ki so vsi že zdoma in poročeni. Otroštva se spominja zlasti po delu na kmetiji, za katero še naprej skrbita njegova starša, in po skrbi za štalo. »Do 4. razreda sem hodil na osnovno šolo v Ambrus, kjer sem imel le dva sošolca, nato pa v 21 kilometrov oddaljeno Stično,« se spominja br. Dominik.

Največje veselje mu, kot so v predstavitvi zapisali bratje kapucini, predstavlja vsakodnevna maša, ki je vrhunec njegovega dneva, saj se pri njej sreča z Jezusom, navzočim v evharistiji. Njegovo telo mu daje moči za naprej, veselje torej črpa iz Njegove bližine. Med Frančiškovimi besedami so mu najljubše: »In mi vedno v nas gradimo eno hišo, stalno prebivališče za Gospoda, ki je Gospod, vsemogočni Bog, Oče in Sin in Sveti Duh …«

Dominikov najljubši svetnik je sv. Anton Padovanski – že od malih nog, saj je v farni cerkvi rad sedel prav pred njegovim kipom: »Večkrat smo šli na romanje v Padovo. V svoji peresnici sem nosil majhen kipec sv. Antona. Še posebej sem se mu priporočal ob kontrolkah. Zdel se mi je tako mogočen svetnik, ki zmore zagotoviti neverjetne čudeže in najti vse izgubljene stvari,« se spominja br. Dominik Papež, ki brata kapucina označi za »preprostega človeka, ki moli, človeka za preprosto ljudstvo, ki gre tja, kamor nihče noče iti, in dela z zavrženimi iz družbe.«

Kot otrok je rad molil rožni venec in molil litanije Matere Božje, kot odrasel pa je razumel, da nam je dal Jezus Marijo za našo duhovno mater. Naredil je posvetitev Mariji po sv. Ludviku M. Grignionu Montfortskem, kar je v nadaljevanju pomenilo, da je popolnoma spremenil način življenja, in zdaj vse, kar dela, po Mariji prinaša Jezusu v dar. Tudi ko kaj potrebuje, prihaja s prošnjo po Mariji.

»Marija me je zvesto branila v vseh nevarnostih, nikoli me ni pustila samega na cedilu. Vedno se je našla pomoč po njeni materinski roki. Te dni pred zaobljubami sem obiskal Loretsko Mater Božjo, kjer sem Marijini sveti hišici iz Nazareta pustil v zahvalo in priprošnjo za blagoslov moj rožni venec. Marija je moja resnična duhovna Mati na vseh poteh. Tudi jaz želim, kot Marija v Nazaretu, z zaobljubami odgovoriti Gospodu svoj 'zgodi se mi po tvoji besedi', svoj 'Amen', svoj 'tukaj sem, ker si me klical',« še poudari br. Dominik.

Br. Jožefu in br. Dominiku želimo obilje Božjega blagoslova in Marijinega varstva ter veselja in poguma na poti, na katero stopata!

Kupi v trgovini

Sveti in blaženi kapucini
Svetniki
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh