Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vedno bolj naše so

Za vas piše:
Lejla Krk
Objava: 16. 11. 2022 / 07:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2022 / 12:02
Vedno bolj naše so
FOTO: I. E.

Vedno bolj naše so

V predzimskem času lahko opazujemo množične pojave polonic, ki se zbirajo na zunanjih zidovih hiš. Mnoge zaidejo tudi v stanovanja, kjer se zatekajo v skrite kotičke, vogale in špranje, kjer bodo prezimovale.

Skoraj zagotovo gre za tujerodne harlekinske polonice (Harmonia axyridis). Njihova obarvanost je lahko zelo spremenljiva, kar se nekoliko opazi tudi na fotografiji.

Harlekinska polonica je bila iz svoje prvotne domovine, Vzhodne Azije, zanesena na različne konce sveta. V Sloveniji smo jo prvič zasledili leta 2008, od takrat se je razširila v vse dele države. Zelo prilagodljiva je. Ob tem, da prenese 30 stopinj pod ničlo, se prehranjuje s široko paleto manjših žuželk. Na njenem jedilniku se lahko znajdejo tudi ličinke naših vrst polonic in jih ob tem, da so jim tekmice pri virih hrane, počasi, toda zanesljivo izpodriva. Zanje je značilen celo kanibalizem, lahko pa se prehranjujejo tudi s cvetnim prahom, kar še dodatno povečuje njihovo prilagodljivost. Na našem vrtu že vsaj pet let nisem opazoval naše avtohtone sedempikčaste polonice, ki jo kratko imenujemo pikapolonica, pač pa se vse poletje srečujem s harlekinkami. Prav tako že dlje časa pogrešam nekdaj z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh