Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veliki imam: teroristi so »izdajalci svoje vere«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 10. 2021 / 14:32
Oznake: Cerkev, Religija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2021 / 14:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Veliki imam: teroristi so »izdajalci svoje vere«
Ahmad al-Tayyeb med srečanjem s papežem Frančiškom FOTO: Vatican Media

Veliki imam: teroristi so »izdajalci svoje vere«

Egiptovski veliki imam Ahmad al-Tayyeb je versko spodbujene teroriste označil za »izdajalce svoje vere«.

»Kar opisujemo kot spore v imenu religij, so v resnici politični spori, ki so religiji ukradli njeno ime,« je islamski duhovnik pojasnil v pogovoru za spletni portal Vatican News. Vero v takšnih primerih »obremenijo s popačenimi predstavami, da bi dosegli posvetne cilje in interese«.

Noben musliman, ki je zvest svoji veri, ne more ženskam odvzeti pravic, ki jim jih zagotavlja islam.

Islamski učenjak je prostore Radia Vatikan obiskal med obiskom v Rimu, kjer se je minuli teden skupaj z drugimi verskimi voditelji udeležil medverskega molitvenega srečanja za mir s papežem Frančiškom. V pogovoru je izpostavil tudi ženskam sovražna nagnjenja, ki so navzoča v nekaterih večinsko islamskih državah. Prerok Mohamed je vedno poudarjal, da so ženske enakopravne moškim. »Noben musliman, ki je zvest svoji veri, ne more ženskam odvzeti pravic, ki jim jih zagotavlja islam,« tako veliki imam.

Ženskam sovražna nagnjenja »niso nič drugega kakor zmaga zastarelih in preživetih navad in običajev, ki škodujejo postavi islama in njenim predpisom«. Egiptovski dostojanstvenik je obenem opozoril pred posvetnim razumevanjem ženskih pravic, ki pa nikakor ne spoštujejo verske morale in človeške narave.

Okrožnica  »Vsi smo bratje « je nastala iz premišljevanj ob dokumentu iz Abu Dabija, zato je ta dokument prav tako pomembno čtivo tudi za muslimane in predstavnike vseh drugih religij.

Papež Frančišek in Ahmad al-Tayyeb sta februarja 2019 v Abu Dabiju podpisala »Dokument o človeškem bratstvu«. V besedilu, ki velja za smernico medverskega dialoga, sta odločno obsodila sleherno nasilje v imenu religije.

Veliki imam je ob tem izrekel tudi pohvalo pred letom dni objavljeni papeževi okrožnici »Vsi smo bratje«, ki je prav tako nastala iz premišljevanj ob dokumentu iz Abu Dabija, je še povedal veliki imam, zato je po njegovih besedah ta dokument prav tako pomembno čtivo tudi za muslimane in predstavnike vseh drugih religij.

Papež Frančišek in veliki imam al-Tayyeb februarja 2019 v Abu Dabiju FOTO: Vatican Media

Egiptovski imam je spregovoril tudi o svojem odnosu s papežem Frančiškom: »Od trenutka, ko sva se prvič srečala, sem imel potrditev, da je to človek miru in človečnosti. Njegova okrožnica o bratstvu je poziv k izgradnji resničnega bratstva, kjer ni prostora za diskriminacijo na podlagi razlik v veri, rasi, spolu ali kateri koli drugi lastnosti, ki spodbuja nestrpnost.«

Nalaganje
Nazaj na vrh