Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veljati je začela dolgo pričakovana novela ZOFVI

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 08. 2021 / 13:30
Oznake: Politika, Šolstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2021 / 13:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Veljati je začela dolgo pričakovana novela ZOFVI
Zakon predvideva, da država zagotovi 100 % (namesto dosedanjih 85 %) sredstev za obvezni program in 85 % sredstev za izvajanje razširjenega programa zasebnih OŠ. FOTO: Tatjana Splichal

Veljati je začela dolgo pričakovana novela ZOFVI

Pred slabim mesecem dni sprejeta novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki sledi odločbi ustavnega sodišča o financiranju zasebnih osnovnih šol, je danes tudi dejansko stopila v veljavo.

Zakon predvideva, da država zagotovi 100 % (namesto dosedanjih 85 %) sredstev za obvezni program in 85 % sredstev za izvajanje razširjenega programa zasebnih osnovnih šol (dopolnilnega pouka, podaljšanega bivanja in jutranjega varstva). Na glasovanju ga je podprlo 47 poslancev koalicijskih strank SDS, NSi in SMC, opozicijske SNS, trije od štirih nepovezanih poslancev, predstavnika manjših in en poslanec DeSUS.

Tokratna novela končno prinaša natančno izpolnitev odločbe ustavnega sodišča za financiranje izvedbe obveznega dela javno veljavnega programa. (Janez Snoj)

Prej s figo v žepu

»Ustavno sodišče je že 4. decembra 2014 odločilo, da je Zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) v 86. členu v neskladju s 57. členom ustave, ki določa pravico otrok do brezplačnega osnovnošolskega izobraževanja, ne glede na to, ali se otroci izobražujejo v javnih ali zasebnih šolah. Odtlej so vlade (neuspešno) poskušale prilagoditi zakon tako, da bi ugodile odločitvi ustavnega sodišča, vendar s figo v žepu,« je zgodovino sprejemanja omenjenega zakona opisal Janez Snoj iz škofjeloškega vrtca Sončni žarek, predstavnik Društva katoliških vrtcev Slovenije in Združenja zasebnih vrtcev Slovenije.

Natančna izpolnitev odločbe US

»Otroci v zasebnih šolah še vedno nimajo zagotovljenih z ustavo določenih pravic. Tokratna novela končno prinaša natančno izpolnitev odločbe ustavnega sodišča za financiranje izvedbe obveznega dela javno veljavnega programa,« dodaja Janez Snoj, ki se hkrati čudi problematiziranju števila zasebnih osnovnih šol v Sloveniji – šest jih je med skupno nekaj več kot 800 osnovnimi šolami.

Med več kot 800 osnovnimi šolami v Sloveniji je 6 zasebnih.

Dopolnilo nepovezanih poslancev

Poslanci so sicer sredi julija na seji večinsko podprli tudi dopolnilo nepovezanih poslancev, ki zasebnim osnovnim šolam postavlja kriterije za upravičenost do javnega financiranja. Tako morajo biti vpisane v razvid izvajalcev, zagotoviti vpisne pogoje, ki vpis omogočajo otrokom ne glede na narodnost, raso, spol, vero ali kakšno drugo okoliščino. Zasebne šole morajo imeti tudi zaposlenih vsaj 80 % učiteljev, potrebnih za izvedbo programa.

Kupi v trgovini

Razprodano
Šolski infarkt
Drugi priročniki
20,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh