Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Vijolična kri za vse ljudi« [FOTO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 09. 2021 / 08:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2021 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Vijolična kri za vse ljudi« [FOTO]
Akcija poteka še danes, 7. septembra, do 17. ure. FOTO: UKC Maribor

»Vijolična kri za vse ljudi« [FOTO]

Center za transfuzijsko medicino (CTM) UKC Maribor in Območna enota Rdečega križa Maribor sta v sodelovanju z Nogometnim klubom Maribor pripravila že 10. krvodajalsko akcijo »Vijolčna kri za vse ljudi«.

Akcija poteka 6. in 7. septembra v prostorih stadiona Ljudski vrt. Ob začetku letošnje jubilejne akcije je predsednik Nogometnega kluba Maribor Drago Cotar predal zahvalo Območnemu združenja RK Maribor in Centru za transfuzijsko dejavnost UKC Maribor.

Zahvala za Center za transfuzijsko dejavnost UKC Maribor in OZRK Maribor. FOTO: UKC Maribor

Akcija postala stalnica

»Vesel sem, da letos že 10. organiziramo tako akcijo in da smo lahko prek nogometa kot krvodajalci del te akcije. Upam, da se bo še dolgo nadaljevala,« je ob letošnji akciji dejal predsednik Nogometnega kluba Maribor Drago Cotar.

Drago Cotar, predsednik NK Maribor: »Nogometni klub Maribor ima svoje poslanstvo v tem mestu, mesto živi s klubom. Krvodajalstvo je ena izmed dejavnosti, s katerimi smo se ukvarjali v zadnjem desetletju, kot doslej pa bomo za dodatno dimenzijo kluba aktivni tudi na številnih ostalih področjih.«

Pomoč bolnikom v slovenskih bolnišnicah

Specialistka transfuziologije v UKC Maribor Erika Kavaš poudarja, da krvodajalske akcije ne bi bilo brez požrtvovalnega zdravstvenega tima. Zelo živo se še spominja prve akcije, zato jo veseli, da je poleg tudi ob deseti. »Velika zahvala NK Maribor, da smo v tem desetletju športne dejavnosti uskladili s humanitarnim dejanjem in z ugledom kluba v tolikšni meri privabili ljudi k sodelovanju.«

Vsakoletni velik odziv potrjuje, kolikšno število navijačev ima NK Maribor, največ pa pomeni, da s tem projektom skupaj pomagamo vsem bolnikom v slovenskih bolnišnicah. (Erika Kavaš, dr. med., specialistka transfuziologije)

Še posebej so veseli dejstva, da ne glede na pojav epidemije nimajo osipa v primerjavi s prejšnjimi leti, zato upajo, da bodo v prihodnjih letih spodbudili tudi prihod novih krvodajalcev. V dosedanjih akcijah je kri darovalo približno 1500 ljudi.

Krvodajalske akcije se udeležijo tudi celotne družine. FOTO: UKC Maribor

Znani in novi obrazi

Po besedah organizatorke akcije Mojce Pepelnik se tega dobrodelnega dogodka vsako leto udeležijo že znani obrazi. »Najboljše pri teh znanih obrazih je, da ti pripeljejo poleg neznan obraz. Tako smo navdušili ljudi, da pripeljejo še koga in verjamem, da bomo na ta način v prihodnjih letih še rasli in se spodbujali.«

 Andraž Šilak: »To je lep način, da nekomu brezplačno pomagaš. Kri se vedno rabi. Nič nas ne stane, lahko pa s tem rešimo veliko življenj.« FOTO: zajem zaslona

Andraž Šilak je reden krvodajalec in odkrit navijač nogometašev Maribora, zato se je akcije udeležil že drugič. Krvodajalec je sicer še iz srednješolskih časov, od takrat pa to življenjsko pomembno tekočino daruje vsakih nekaj mesecev.

Več fotografij (avtor UKC Maribor) spodaj.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh