Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Višek svobode je v ubogljivosti

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 18. 10. 2023 / 09:00
Oznake: Družba, Dogodek
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2023 / 11:10
Višek svobode je v ubogljivosti
Realizem, ki osvobaja, Martin Sušnik, predstavitev knjige, Katoliški inštitut. FOTO: Tatjana Splichal

Višek svobode je v ubogljivosti

Odmevno gostovanje slovenskega filozofa iz Argentine Martina Sušnika je v središče postavilo pojem, ki ga ima sodobna družba nenehno – a pogosto protislovno – na ustih.

Martin Sušnik je bil v torek, 10. oktobra, gost predavateljskega večera, ki ga je v prostorih Katoliškega inštituta v Ljubljani priredil zavod Philosophia perennis. Sušnikovo vprašanje, postavljeno v naslov predavanja, namreč: »Resnica osvobaja?«, je pritegnilo številno poslušalstvo, ki je prisluhnilo predavateljevemu pogledu na sodobni protislovni spor med resnico in svobodo. V petek, 13. oktobra, pa je v pogovoru, pri katerem sta se mu pridružila filozofa Jan Peršič in Jernej Pisk, v Galeriji Družina predstavil knjigo esejev Realizem, ki osvobaja (Družina, 2022).

Vse se je torej tako ali drugače vrtelo okoli svobode. Zakaj je za svoje predavanje (pa tudi za svojo knjigo) izbral tematiko svobode v njenem odnosu do resnice (in realnosti), je Sušnik pojasnil na začetku svojega nastopa na Katoliškem inštitutu, na katerega se osredinja to poročilo.

Eden ključnih razlogov je aktualnost te tematike, saj se zdi, da v središču sodobnih kulturnih b...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh