Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Visok krvni tlak v Etiopiji

Za vas piše:
Kristina Grošelj
Objava: 01. 08. 2023 / 11:26
Oznake: Prosti čas, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2023 / 12:43
Visok krvni tlak v Etiopiji
Odgovarja družinska zdravnica Kristina Grošelj. FOTO: Tatjana Splichal

Visok krvni tlak v Etiopiji

Pozdravljeni! Naslednji mesec se opravljam na daljše potovanje v Etiopijo. Ker se zdravim zaradi povišanega krvnega tlaka, vas prosim za nasvet, katera zdravila priporočate za na pot? (Mojca)

Nekaj tednov pred potovanjem se posvetujte z izbranim zdravnikom, ali je vaš krvni tlak dobro urejen in ali imate zadostno zalogo zdravil (za dvakratni čas trajanja potovanja). Prosite zdravnika za potrdilo v angleškem jeziku za transport zdravil čez mejo. Uredite tudi zdravstveno zavarovanje za tujino in dodatna cepljenja. Najverjetneje boste potrebovali cepljenje proti hepatitisu, tifusu in rumeni mrzlici in zaščito proti malariji, o vsem se natančno pozanimajte v ambulanti za cepljenje NIJZ.

V potovalno lekarno je vselej priporočljivo dati tudi zdravila proti prehladu, npr. za blažitev vnetja žrela in zamašen nos in zdravila za zniževanje telesne temperature in proti bolečinam. Na območjih z nižjim higienskim standardom so zelo aktualna zdravila proti prebavnim motnjam (rehidracijski prašek, medicinsko oglje, probiotiki), ob posvetu z zdravnikom lahko vzamete s seboj tudi antibiotik za zdravljenje zastrupitev s hrano. Tablete za čiščenje vode v veliki meri omejijo nevar...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh