Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlada bo družinam izplačala podvojene otroške dodatke

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 15. 09. 2022 / 17:53
Oznake: Družba, Mladi, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2022 / 19:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vlada bo družinam izplačala podvojene otroške dodatke
Višji otroški dodatki so drugi paket v sklopu draginjskih dodatkov. FOTO: Unsplash

Vlada bo družinam izplačala podvojene otroške dodatke

Vlada bo novembra, decembra in januarja podvojila višino otroških dodatkov, je po današnji seji vlade napovedal resorni minister Luka Mesec. Ukrep je težak 60 milijonov evrov.

Višji otroški dodatki so drugi paket v sklopu draginjskih dodatkov, je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju pojasnil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. »Ta pomoč targetira družine, ljudi z otroki, odmerjena pa je tako, da bodo tisti z nižjimi prihodki dobili več,« je poudaril. 

Dodatek bo družina prejela za vse otroke v družini

Do draginjskega dodatka v višini otroškega dodatka za prvega otroka, bodo upravičene družine glede na dohodkovni razred. Če je torej družina umeščena v prvi dohodkovni razred in ima tri otroke, bo prejela draginjski dodatek v višini 368,37 evra, torej trikrat po 122,79 evra na mesec, navaja STA.

  • Za upravičenost do draginjskega dodatka bo morala imeti družina veljavno odločbo za otroški dodatek za oktober, november in december. 
  • Draginjski dodatek bo družina prejemala tri mesece poleg otroškega dodatka oziroma krajše obdobje, če bodo do otroškega dodatka upravičeni za krajše obdobje. 
  • Vlog ne bo treba oddajati, izplačilo bo avtomatično. 
  • Draginjski dodatek se ne bo upošteval pri pravicah iz javnih sredstev, dohodnini in ne bo predmet izvršb.

V prvem, najnižjem razredu sistema obstoječih dodatkov bo družina za vsakega otroka dobila po 120 evrov mesečno dodatka na že obstoječi dodatek. V najvišjem, devetem razredu, bo vsaka družina prejela po 20 evrov dodatka za vsakega otroka. 

Vlada spremlja draginjsko krizo

Vlada po besedah Mesca budno spremlja razmere, povezane z energetsko in draginjsko krizo. »Naloga ministrstva je, da gradimo jezove, ki preprečujejo, da bi zaposleni, reveži, ljudje z različnimi stiskami ali pa tudi tisti, ki so trenutno srednji razred, zaradi draginje padali v krizo,« je poudaril.

Draginjski dodatek bodo dobili tudi tisti, ki živijo daleč pod pragom tveganja revščine. FOTO: Unsplash

Ob tem je spomnil, da je vlada že poleti sprejela prvi draginjski dodatek za revna gospodinjstva. »Dobili ga bodo revni upokojenci in tisti, ki živijo daleč pod pragom tveganja revščine. Omogočal jim bo, da bodo lažje preživeli krizo,« je prepričan minister.

Kupi v trgovini

Živahen otrok (26224)
Figure Willow Tree
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh