Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vladika Kirilo na obisku novomeške škofije

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 02. 2024 / 09:47
Oznake: Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2024 / 10:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vladika Kirilo na obisku novomeške škofije
Vladika Kirilo in novomeški škof Andrej Saje. FOTO: Asja/Spletna stran Škofije Novo mesto

Vladika Kirilo na obisku novomeške škofije

Na povabilo novomeškega škofa in predsednika Slovenske škofovske konference dr. Andreja Sajeta se je na uradnem obisku novomeške škofije mudil buenosaireški in južno-centralno ameriški pravoslavni škof, vladika dr. (Milan) Kirilo (Bojović), administrator zagrebško-ljubljanske metropolije.

V Novem mestu so mu predstavili življenje slovenske Cerkve, ki je v procesu sinodalnosti in prenove, še posebej pa življenje v tamkajšnji škofiji. »Izpostavili smo velik pomen ekumenskega dialoga in medsebojnega povezovanja med Katoliško in Pravoslavno Cerkvijo, ki ima tudi na novomeškem področju svoje vernike, kjer so že v teku priprave na gradnjo pravoslavne cerkve in župnišča,« so po srečanju sporočili z novomeške škofije.

Vodstvo novomeške škofije in gosti v novomeški stolnici sv. Nikolaja. FOTO: Asja/Spletna stran Škofije Novo mesto

Stolna župnija Srbski pravoslavni občini Novo mesto že dlje časa daje v uporabo cerkev za sveto liturgijo, pojasnjujejo na novomeški škofiji: »S hvaležnostjo smo se ozrli na medversko srečanje Forum za dialog in mir na Balkanu, ki je potekalo od 17. do 18. junija 2023 v Kopru in so se ga udeležili predstavniki različnih krščanskih Cerkva ter drugih verskih skupnosti.«

Škofa sta si izmenjala darili. FOTO: Asja/Spletna stran Škofije Novo mesto

Škofa sta v pogovoru ocenila velik pomen Cerkva za zaščito vrednote in dostojanstva človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, za gradnjo miru v svetu in pravično družbeno ureditev. Vladika Kirilo si je prav tako ogledal novomeško stolnico, kjer so se gostitelji in gosti zadržali v skupni molitvi. Delu srečanja je prisostvoval tudi apostolski nuncij v Sloveniji, msgr. dr. Jean-Marie Speich.

Nalaganje
Nazaj na vrh