Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodnjan – edinstvena zbirka relikvij na svetu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 25. 10. 2022 / 22:31
Oznake: Svet, Vatikan
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2022 / 10:53
Vodnjan – edinstvena zbirka relikvij na svetu
V Vodnjanu je največja cerkev v Istri/I. Ž./IVO ŽAJDELA | Vir: IVO ŽAJDELA

Vodnjan – edinstvena zbirka relikvij na svetu

Vodnjan, mesto v Istri severno od Pulja, je znan predvsem po največji cerkveni stavbi v Istri in po edinstveni zbirki relikvij 300 svetnikov.

Vodnjan je poleg Vatikana kraj z največ relikvijami v Evropi, nekateri celo menijo, da je tu sploh največja tovrstna zbirka na svetu. Če bi jih postavili v vrsto 20 centimetrov narazen, kot razstavne predmete, bi nastala vrsta, dolga šest kilometrov.

Vodnjan leži deset kilometrov od Pulja in šest kilometrov od morja. Stolnica svetega Blaža je največja cerkev v Istri, nekoliko metrov stran stoječi zvonik pa je najvišji v Istri. V mestu je veliko sakralne dediščine, na ogled je več kot 300 svetovno znanih cerkvenih relikvij, med njimi tudi mumificirana telesa treh svetnikov.

V cerkvi sv. Blaža hranijo nerazpadla »sveta telesa« (Sveta tijela), kot jim pravijo, in na stotine relikvij, med njimi svetega Križa, Jezusove krvi, sv. Štefana, Marijino tančico ... Hranijo 370 relikvij 250 različnih svetnikov in poleg relikvij svetnikov še 10 teles ali telesnih delov svetnikov.

Vodnjanski župnik Marijan Jelenić je leta 2014 izdal knjigo Galerija velikanov<...>

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh