Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: V napadih na jugu in vzhodu države več smrtnih žrtev

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 26. 04. 2022 / 08:36
Oznake: Družba, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2022 / 18:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: V napadih na jugu in vzhodu države več smrtnih žrtev
Rusija je okrepila svojo strategijo napadov na ukrajinsko infrastrukturo. FOTO: Pexels

Vojna v Ukrajini: V napadih na jugu in vzhodu države več smrtnih žrtev

V današnjih ruskih zračnih napadih je bilo na jugu in vzhodu Ukrajine ubitih najmanj devet civilistov, več oseb pa je bilo ranjenih.

Rusija je okrepila svojo strategijo napadov na ukrajinsko infrastrukturo, ki je bila samo v zadnjih 24 urah deležna skoraj 1.300 zračnih napadov, poroča STA. V bombnem napadu v Harkovu na vzhodu Ukrajine so umrle tri osebe, sedem pa je bilo ranjenih, zato prebivalce teh območij pozivajo, naj bodo zelo previdni in naj ostanejo v zakloniščih, če je to le mogoče.

Dve osebi sta bili ubiti v pokrajini Doneck, šest pa je bilo ranjenih, ko so ruske sile v mestu Avdijivka zadele bolnišnico, šolo in stanovanjske zgradbe. Tudi v Zaporožju je bila ubita ena oseba, ko so ruski izstrelki zadeli podjetje v južnem delu mestu.

Obilice napadov je bila deležna tudi jeklarna Azovstal v ukrajinskem mestu Mariupol, ki so jo ruske sile v zadnjih 24 urah napadle kar 35-krat, kljub ponedeljkovi napovedi prekinitve ognja s strani Rusije, da bi iz jeklarne lahko evakuirali civiliste. Ukrajinske oblasti trdijo, da je v jeklarni ujetih približno 500 borcev azovskega bataljona in 1.000 civilistov, v mestu pa naj bi bilo ujetih še več kot 100.000 prebivalcev.

Najhujša begunska kriza po koncu II. svetovne vojne

Agencija ZN za begunce opozarja, da Ukrajino še vedno dnevno zapušča na deset tisoč državljanov, samo v zadnjih 24 urah pa naj bi državo zapustilo 45.000 Ukrajincev. Skupno število ljudi, ki so iz Ukrajine pobegnili od izbruha vojne konec februarja, je tako naraslo na 5,2 milijona. 

Na Poljskem se trenutno nahaja 2,9 milijona Ukrajincev, medtem ko jih je Romunija sprejela 777.000, Rusija 605.000, Madžarska 492.000 in Slovaška 355.000. Prav tako je več kot 7,7 milijona Ukrajincev notranje razseljenih. To pomeni, da po podatkih ZN skupno število ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove, znaša približno 13 milijonov, kar predstavlja več kot četrtino ukrajinskega prebivalstva. 

Velenjska občina z info točko za begunce iz Ukrajine

Več velenjskih institucij je v petek, 22. aprila, na delovnem srečanju iskalo rešitve, s katerimi bi vsi begunci iz Ukrajine, ki pridejo v Velenje, kar najhitreje prišli do dokumentov in pomoči, ki jo potrebujejo. Sprejeli so sklep, da se na velenjski občini v času uradnih ur vzpostavi info točka za dajanje informacij v zvezi z ukrajinskimi begunci.

»Info točka« je dosegljiva na telefonski številki 03 8961 681, v njej bodo občani dobili vse osnovne informacije o postopkih, ki jih morajo izvesti za pridobitev dokumentov in posledično pomoči, ki pripadajo beguncem iz Ukrajine.

Ruski napadi v Ukrajini zahtevali nove smrtne žrtve

V ruskih napadih na železniško infrastrukturo v osrednji ukrajinski pokrajini Vinice je bilo včeraj ubitih najmanj pet ljudi, še 18 pa ranjenih. Vse kaže, da so železniške postaje in preostala prometna infrastruktura postale ena od ključnih tarč ruskih sil v Ukrajini. 

Velika Britanija bo v Ukrajino poslala oklepnike s protiletalskimi raketami

Velika Britanija bo Ukrajini podarila »manjše število« oklepnih vozil Stormer, opremljenih s protiletalskimi raketami Starstreak, ki bodo okrepili zračno obrambo države, je včeraj po oznanil britanski obrambni minister Ben Wallace, ki je ob tem podal tudi oceno dosedanjih ruskih izgub.

Ukrajinske sile proti ruski vojski sicer že več kot tri tedne uporabljajo britanske rakete Starstreak: »Oklepniki Stormer bodo ukrajinskim silam omogočili še boljše zmogljivosti pri protiletalski obrambi, tako podnevi kot ponoči,« je dejal Wallace.

Lavrov opozoril na nevarnost tretje svetovne vojne

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je včeraj dejal, da bodo nadaljevali mirovna pogajanja z Ukrajino, hkrati pa opozoril, da obstaja »resnična« nevarnost tretje svetovne vojne. V pogovoru za ruske tiskovne agencije je Lavrov kritiziral pristop Kijeva k pogovorom; z ukrajinsko oblastjo se po njegovih besedah še pogajajo, a je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega obtožil, da se pri pogajanjih pretvarja.

ZDA bodo v Nemčiji gostile pogovore o dolgoročni varnosti Ukrajine

ZDA bodo danes v ameriškem letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji gostile pogovore o dolgoročnih varnostnih potrebah Ukrajine, ki se trenutno še vedno brani pred rusko ofenzivo. Na srečanju se bodo glede na napovedi Pentagona sešli obrambni ministri in visoki generali več kot 20 držav, tudi Slovenije.

Iz Slovenije se bosta pogovorov udeležila obrambni minister Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš

Ruska ofenziva na vzhodu Ukrajine se nadaljuje

Ruska ofenziva na vzhodu Ukrajine se nadaljuje, ruske sile skušajo po navedbah britanskih obveščevalcev obkoliti ukrajinske položaje na vzhodu države. V ruske roke naj bi po britanskih navedbah padlo mesto Kremina z 18.000 prebivalci, ki leži v pokrajini Lugansk, lokalne oblasti pa poročajo tudi o ruskih raketnih napadih.

Nemčija bo v Ukrajino poslala geparde

Nemčija bo neposredno v Ukrajino poslala oklepnike s protiletalskim orožjem tipa gepard, poročajo nemški mediji. Uradno naj bi v Berlinu, ki je bil deležen kritik zaradi obotavljanja pri pošiljanju težkega orožja v Ukrajino, odločitev objavili še danes.

Podjetje Krauss-Maffei Wegmann naj bi dobilo dovoljenje za napotitev oklepnikov v Ukrajino. Sestavili jih bodo iz delov in tankov, ki so v lasti nemške vojske, pri čemer so možne tudi modifikacije.

Združeno kraljestvo ukinilo carine za blago iz Ukrajine

Velika Britanija bo v okviru sporazuma o prosti trgovini med Združenim kraljestvom in Ukrajino ukinila carine za vse blago iz Ukrajine, je v ponedeljek sporočilo britansko ministrstvo za mednarodno trgovino. Hkrati so napovedali prepoved izvoza nekaterih tehnoloških izdelkov v Rusijo.

Avstrijski zunanji minister razburil s svojo izjavo 

V Avstriji in tujini odmeva izjava zunanjega ministra Alexandra Schallenberga, da obstajajo različne možnosti povezovanja Ukrajine z EU, ki ne pomenijo nujno njenega polnopravnega članstva v uniji. Ministrove besede, izrečene v soboto na nekem manjšem forumu, bi morda ostale neopažene, če ne bi vzbudile pozornosti in ogorčenja uradnega Kijeva.

Nekateri ukrajinski spletni mediji so ministrove izjave razumeli kot kategoričen »ne« uradnega Dunaja vstopu Ukrajine v Evropsko unijo. Podobno se je zgodilo v Rusiji, kjer je bila to v nedeljo ena glavnih novic dneva.

Ruske grožnje naj bi kazale na bližanje poraza v Ukrajini

Ruske izjave o možnosti izbruha tretje svetovne vojne kažejo, da se Rusija zaveda, da v Ukrajini izgublja, je na družbenem omrežju Twitter zapisal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba v odziv na izjave ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Ta je v ponedeljek ocenil, da bi lahko nadaljevanje vojne v Ukrajini vodilo tudi do uporabe jedrskega orožja.

»Rusija izgublja zadnje upe, da bi preplašila svet in preprečila podporo Ukrajini. Zato grozi z nevarnostjo tretje svetovne vojne, kar pomeni samo, da se Rusija zaveda, da v Ukrajini izgublja,« je zapisal Kuleba. Svet je še pozval, naj še dodatno okrepi podporo Ukrajini za »zavarovanje varnosti Evrope in sveta«. 

Za sprejem sirot iz Ukrajine v Postojni že vse pripravljeno 

V prihodnjih dneh, predvidoma prvi dan po praznikih, bo v Slovenijo prišlo 20 sirot iz Ukrajine, starih od enega do sedem let, ki bodo nameščene v vasi Slavina blizu Postojne. Župan občine Postojna Igor Marentič pravi, da je za njihov prihod že vse nared, tudi krajani vsakodnevno ponujajo pomoč, da bi se otroci v Sloveniji kar najbolje počutili.

Gre za sirote in otroke brez spremstva staršev iz Luganske sirotišnice. V Slovenijo prihajajo v spremstvu strokovnega osebja iz Ukrajine in njihovih lastnih otrok, ostali pa naj bi do preklica vojnega stanja v Ukrajini. Skupaj prihaja v Slovenijo 38 beguncev iz Ukrajine, poleg 20 sirot še 18 spremljevalcev, med njimi tri zdravnice in štiri medicinske sestre.

Eksploziji v Pridnestrju povečali strahove pred ruskim posredovanjem

V jutranjih urah sta na območju Pridnestrja odjeknili eksploziji, ki sta uničili radijska oddajnika, je danes sporočilo notranje ministrstvo te separatistične moldavske regije. To še dodatno krepi strahove pred ruskim posredovanjem. Moldavska predsednica Maia Sandu je v odziv na dogodke sklicala sejo sveta za nacionalno varnost.

ZN letos pričakujejo več kot osem milijonov ukrajinskih beguncev

Iz Ukrajine bi lahko letos pobegnilo več kot osem milijonov ljudi, so danes sporočili Združeni narodi, ki so več kot podvojili oceno, koliko denarja je potrebnega za pomoč ljudem v Ukrajini. Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev bo za reševanje naraščajočih potreb v Ukrajini po novih ocenah potreboval več kot 2,1 milijarde evrov.

Ukrajina sredi vojne obeležuje 36. obletnico jedrske nesreče v Černobilu

V Ukrajini danes, sredi vojne z Rusijo, obeležujejo 36. obletnico jedrske nesreče v Černobilu, katere posledice so bile po besedah ukrajinskega premierja Denisa Šmihala resnično grozljive, prizadele pa so vso Evropo. Na ukrajinski televiziji so v znak spomina na nesrečo prižgali sveče, ob 12. uri po krajevnem času pa so žrtve počastili še z minuto molka, poroča STA. Predvajali so tudi posnetke, ki so prikazovali območje elektrarne po umiku ruskih enot konec marca.

Ruska vojska je že prvi dan invazije v Ukrajino zavzela Černobil in tam ostala več tednov, ruski vojaki pa so bili morda izpostavljeni sevanju, potem ko so na tem območju kopali jarke in z oklepnimi vozili dvigovali oblake prahu.

Aprila 1986 je v takrat še sovjetski elektrarni v Černobilu eksplodiral četrti blok: dogodek velja za največjo jedrsko nesrečo v času civilne uporabe jedrske energije, zato so bila radioaktivno onesnažena območja okoli reaktorja zaprta. V nesreči je umrlo ali bilo ranjenih na tisoče ljudi, več deset tisoč se jih je moralo preseliti. Sčasoma so iz 30-kilometrskega območja okoli elektrarne skupno evakuirali približno 350.000 ljudi. Izključitveno območje danes ostaja nenaseljeno, z izjemo nekaterih starejših prebivalcev, ki so se vrnili kljub uradni prepovedi.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh