Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vrtnice iz karmela ali »ljubezen do norosti« [FOTO]

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 02. 10. 2023 / 05:56
Oznake: Duhovnik, Maša, Praznik
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2023 / 06:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vrtnice iz karmela ali »ljubezen do norosti« [FOTO]
Ob prazniku sv. male Terezije, francoske karmeličanke, rojene pred 150 leti, je že tradicionalno slovesno v tudi v karmeličanskem samostanu v Sori pri Medvodah. FOTO: Ksenja Hočevar

Vrtnice iz karmela ali »ljubezen do norosti« [FOTO]

Na god sv. Terezije Deteta Jezusa je bilo slovesno v karmelu v Sori pri Medvodah. »Sv. Terezija je bila sijajna učenka v Jezusovi šoli,« je v pridigi vabil k posnemanju godovnjakinje preški župnik Jure Koželj, ko je ob Božji besedi razlagal, kaj pomeni »učiti se od Jezusa«.

Slavje so s petjem polepšale sestre karmeličanke. FOTO: Ksenja Hočevar

Ob prazniku sv. male Terezije, francoske karmeličanke, rojene pred 150 leti, je že tradicionalno slovesno v tudi v obeh karmeličanskih samostanih: v Mirni peči in v Sori pri Medvodah. »Svetniki so evangelij v mesu in kosteh, zato so lahko naši učitelji. Posebno tisti, ki so razglašeni za učitelje Cerkve, torej nas. In ena izmed njih je gotovo sv. Terezija Deteta Jezusa,« je dejal Jure Koželj, župnik v Preski, ki je ob somaševanju Jožeta Čuka, župnika v Preski, in samostanskega duhovnika Janeza Juhanta daroval mašo. Ob evangeljskih besedah današnje nedelje: Učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen in našli boste mir je v pridigi razmišljal, kaj pomeni »učiti se od Jezusa«.

Somaševanje Jureta Koželja, Jožeta Čuka in Janeza Juhanta. FOTO: Ksenja Hočevar

Učiti se od Jezusa pomeni spoznavati njegovo srce …

… pomeni spati, počivati v naročju besede, okušati to naročje, prepuščati se naročju, je dejal pridigar, ko je navedel besede sv. Terezije Jezusu: Tvoja Terezija se v tem trenutku ne nahaja na vrhuncu, toda Jezus jo uči. Jezus ji kaže pot in ta pot je predanost otroka, ki zaspi v naročju Očeta. »Jezusu se je treba prepustiti, izročiti, nič zadržati zase. Zlesti v naročje, da se hranimo z njegovo ljubeznijo,« je dejal pridigar.

Na god sv. Terezije Deteta Jezusa je bilo slovesno v karmelu v Sori pri Medvodah. FOTO: Ksenja Hočevar

Učiti se od Jezusa pomeni postajati mu podobni … 

Kdor ne ljubi, Boga ne pozna, kajti Bog je ljubezen, je zapisal apostol Janez. Legenda, ki jo je povedal preški župnik v pridigi, pripoveduje, da so prvi kristjani povabili na srečanje že zelo starega apostola Janeza. »Oče, pripovedujte nam o Jezusu,« so ga prosili. Počasi in ponavljajoče je odgovoril: »Otročiči, ljubite se med seboj,« in zapustil dvorano. »Po ljubezni je Bog v nas in mi v njem,« je dejal župnik Koželj in navedel besede sv. Terezike, da Jezus berači za našo ljubeznijo, in najmanjša dejanja, ko posnemamo njegovo ljubezen, ga privlačijo, da obišče naše srce in v nas uči ljubiti, kot ljubi on.

Jure Koželj: »Jezusu se je treba prepustiti, izročiti, nič zadržati zase. Zlesti v naročje, da se hranimo z njegovo ljubeznijo.« FOTO: Ksenja Hočevar

Učiti se od Jezusa pomeni sprejeti križ … 

»Križ spreminja naše srce. Križ je vse tisto nezaželeno, nenačrtovano, težko in boleče. Sprejeti križ, to je skrivnost,« je dejal preški župnik in navedel misel sv. Terezije: V življenju sem veliko trpela. A kot otrok z žalostnim srcem, zdaj pa ne več. Zdaj trpim z veseljem in v miru. V trpljenju najdem svojo srečo … »Pot do teh milosti je molitev pod križem, iz križa in trpljenja prihajajo velike milosti. V molitvi, v zrenju križa spoznavamo Božjo ljubezen, ki sprejema naš križ; spoznavamo Kristusovo ljubezen, ki je večja od našega greha in smrti. Molitev pod križem naše srce napolnjuje z ljubeznijo.«

Duhovniki pa so med zbrane v sorškem karmelu razdelili vrtnice. FOTO: Ksenja Hočevar

Ob nagovoru se je župnik Koželj h godovnjakinji sv. Tereziji obrnil, naj posreduje, da bi »vsak od nas v srcu občutil delček tvojega nadvse svetega čutenja«, ko je zapisala: Gospod, dopusti mi, da ti prevzeta od hvaležnosti povem, da gre tvoja ljubezen do norosti. Kako naj se ob tej norosti moje srce ne požene k tebi?

Malo pred smrtjo je takrat komaj 24-letna karmeličanka dejala, da bo po smrti iz nebes trosila cvetje, zato so ob koncu slavja blagoslovili in razdelili vrtnice. FOTO: Ksenja Hočevar

Ob koncu slavja, ki so ga s petjem polepšale sestre karmeličanke, je župnik Koželj blagoslovil vrtnice; malo pred smrtjo je namreč takrat komaj 24-letna karmeličanka dejala, da bo po smrti iz nebes trosila cvetje; duhovniki pa so med zbrane v sorškem karmelu vrtnice razdelili.

Več fotografij Ksenje Hočevar pa v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo za povečavo in nato drsenje s puščico v levo ali desno).

Nalaganje
Nazaj na vrh