Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsak peti kristjan živi v podsaharski Afriki

Objava: 21. 04. 2010 / 09:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vsak peti kristjan živi v podsaharski Afriki

V preteklih 110 letih je močno naraslo število kristjanov in muslimanov na afriški celini

Število kristjanov in muslimanov v afriških državah južno od Sahare je v 20. stoletju močno naraslo. Sodeč po izsledkih raziskave ameriškega inštituta ‘Pew Research Center’ živi danes na the področjih sedemdesetkrat več kristjanov kot leta 1900. Od takratnih sedmih milijonov je število kristjanov poskočilo na štiristo sedemdeset milijonov. To pomeni, da vsak peti izmed več kot dveh milijard kristjanov na svetu živi v podsaharski Afriki.

Opazno, čeprav precej manj, je naraslo tudi število muslimanskih vernikov v podsaharski Afriki. Pred stodesetimi leti jih je tam živelo okoli enajst milijonov, danes jih naštejejo 234 milijonov. Na celotni afriški celini je razmerje med kristjani in muslimani precej izenačeno, saj je severna Afrika pretežno muslimanska.

Po izsledkih raziskave je število tradicionalnih afriških religij med ljudstvi v podsaharski Afriki od leta 1900 zdrsnilo s šestinsedemdesetih na trinajst odstotkov. Raziskava pa je pokazala, da pri 25.000 izprašanih Afričanih iz devetnajstih držav v življenju še vedno pomembno vlogo igrajo tradicije starih afriških religij, kot so vera v reinkarnacijo, žrtvovanje prednikov in verovanje v duhove.

Skupno podsaharska Afrika sodi med najvernejša področja na Zemlji. V večini držav, ki so sodelovale v raziskavi, igra vera pomembno vlogo v življenju devetih izmed desetih izprašanih prebivalcev. Večina izprašanih podpira demokracijo in svobodo veroizpovedi. Obenem pa v številnih državah podpirajo vladno nasilje, ki ga upravičujejo s svetopisemskimi navedki in navedki iz Korana.

Raziskava je tudi pokazala, da so si kristjani in muslimani drug o drugem ustvarili razmeroma pozitivno podobo. Le redki izprašani so spregovorili o odprti sovražnosti do muslimanov ali kristjanov v njihovi državi. V večini držav veljajo verniki nasprotnih religij za poštene in strpne. Mnogi pa so priznali, da zelo slabo znajo religijo svojih sodržavljanov.

V državah, kjer prihaja do etničnih spopadov, so izsledki raziskave pokazali delne napetosti med kristjani in muslimani. V Čadu sedemdeset odstotkov kristjanov meni, da so muslimani nasilni. Oseminpetdeset odstotkov izprašanih v Nigeriji in Ruandi pa v verskih spopadih vidijo precejšnjo grožnjo za svojo deželo.

V skoraj vseh deželah povzročajo skupine religioznih skrajnežev velike skrbi prebivalcem, tudi tistim, ki pripadajo isti veri. Povsod pa prebivalci med večje težave kot so verski spori prištevajo brezposelnost, nasilje in korupcijo.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh