Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vse se spreminja, vse ostaja enako

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 14. 02. 2023 / 19:28
Oznake: Odnosi, Svet, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2023 / 20:38
Vse se spreminja, vse ostaja enako
Rok Blažič. FOTO: Tomaž Rihtar

Vse se spreminja, vse ostaja enako

Ruska invazija v Ukrajino je v letu dni prinesla veliko sprememb. Mednarodni odnosi so se zaostrili in zapletli, boj za interpretacijo spopada poteka po vsem svetu.

Evropa je sprejela množico beguncev in vsaj začasno našla novo enotnost. Gospodarske posledice krize imajo globalen odmev, od cene energentov do dostopa do hrane.

Vojaški strokovnjaki spremljajo taktike in spremembe v bojevanju, ki jih prinaša napredna tehnologija, kot je v Economistu zapisal britanski general Sir Richard Barrons: »Dogodki v Ukrajini bodo merilo za to, kako se bodo države pripravljale na naslednji veliki konflikt in kako se bodo bojevale v njem.«

A bistvo vojne ostaja enako: še vedno prinaša trpljenje, izgube, uničenje, kot pričuje sestra Marta Meško v pogovoru. Vsak dan spopadov prejema ukrajinska zemlja in družba nove rane. Ne le neposredne, ki jih seje uničevalno orožje, ampak tudi posredne: travme, globoko žalost in globoke zamere. Danes so morda še manj vidne posledice na drugi, agresorski strani, ki se bo morala soočiti z nasiljem, krivdo, odgovornostjo.

Zato je ob pogledu v preteklo leto potreben tudi pogled v prihodnost. Poleg l...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh