Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vseposvojitev: Prizadetost bo mogoče preseči le s sočutjem, resnicoljubjem in katarzo

Za vas piše:
J. P.
Objava: 01. 03. 2024 / 16:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2024 / 16:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vseposvojitev: Prizadetost bo mogoče preseči le s sočutjem, resnicoljubjem in katarzo
Osebna posvojitev žrtve in negovanje spomina nanjo imata realne posledice v svetu. FOTO: Tatjana Splichal

Vseposvojitev: Prizadetost bo mogoče preseči le s sočutjem, resnicoljubjem in katarzo

Ob petnajstletnici vstopa v Hudo jamo so se z izjavo za javnost oglasili tudi v civilni pobudi Vseposvojitev, ki jo vodi Romana Bider.

Pred 80 leti so se nad slovenski narod zgrnili okupacija, razkosanje, raznarodovanje, upor, revolucija, protirevolucija, državljanska vojna in bratomor; polstoletna totalitarna oblast je spodkopala civilizacijsko vrednotno jedro in narodove krščanske temelje, niti ob osamosvojitvi nismo premagali nihilistične družbene blokade in živimo v zanikanju lastne zgodovine, so razmislek začeli v pobudi Vseposvojitev – osebna posvojitev žrtev zla med 2. svetovno vojno in po njej.

Transgeneracijska travma

»Nepredelani travmatski dogodki obremenijo več generacij. Strokovnjaki govorijo o transgeneracijski travmi, ko posameznik čuti posledice travmatskega dogodka, ki ga sam ni doživel, so ga pa njegovi starši, stari starši ali še oddaljenejše generacije. Taki potomci imajo slabšo funkcionalno prilagoditev kot ljudje, ki travme niso imeli. Nagnjenost k sovražnosti in gospodovanju se prenaša iz roda v rod. Kadar travme ne zdravimo in se ne prepustimo žalovanju, nam ostanejo posledice in trpljenje,« so zapisali.

Romana Bider, vodja civilne pobude Vseposvojitev. FOTO: Tatjana Splichal

Posttravmatska rast

Okrog 70 % ljudi, ki so doživeli travmatske dogodke, poroča tudi o posttravmatski rasti, o pozitivnih posledicah težkih življenjskih preizkušenj. Kot poudarjajo v Vseposvojitvi, ob trpljenju zorimo, postajamo močnejši in odpornejši, trdneje povezani z bližnjimi in s stvarstvom. Občutja človeške bližine in solidarnosti s predniki in njihovimi svojci, ki so bili udarjeni s krivicami in trpljenjem, sprožajo notranje procese, ki porajajo uvid in etično ustvarjalno, ki je povezana z dobroto, ljubeznijo in resnico. Osebna posvojitev žrtve in negovanje spomina nanjo imata tako realne posledice v svetu.

Smo narod mučencev

»Kot smo ponosni na naše športnike, ki so dragocen del narodove identitete, smo lahko ponosni tudi na mučence, ki so z neomajno zvestobo vrednotam darovali svoja življenja. Priklanjamo se Poljaku Maksimilijanu Kolbeju, komaj kdo pa ve za podobno plemenitost Slovenca Izidorja Završnika. Smo narod mučencev in odkritje tega privilegija nas čaka kot skriti zaklad,« so v zapisu nadaljevali v pobudi Vseposvojitev.

Kdo ve, ali smo dojeli, da so tiste kosti za nas skriti zaklad

»Pred 15 leti smo pretreseni obstali pred grozo Barbarinega rova. Kdo ve, ali smo dojeli, da so tiste kosti za nas skriti zaklad, naša zakopana življenjska sila. Ki se nam razodene le, ko zajokamo nad zlom, ki jih je nagrmadilo, in nad vsem nepredstavljivim trpljenjem. Prizadetost, ki jo v našem narodu puščata revolucionarni teror in bratomor, bo mogoče preseči le s sočutjem, resnicoljubjem in katarzo,« je zapis pobude Vseposvojitev zaokrožila Romana Bider.

Nalaganje
Nazaj na vrh