Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 10. 10. 2021 / 15:44
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2021 / 15:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi
Srečanje je potekalo v župnijski cerkvi sv. Martina. FOTO: Jože Potrpin.

Vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi

V nedeljo, 10. oktobra, je bilo v župnijski cerkvi sv. Martina na Ponikvi že 18. vseslovensko srečanje kmetov. Zbrane je združevala Slomškova misel Očetov blagoslov otrokom dom podpira.

Mašo je daroval škof dr. Maksimilijan Matjaž. Navzoč je bil tudi škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Leon Novak, predsednik kmetijsko gozdarske zbornice Roman Žveglič in drugi visoki gostje. 

Po maši je bila akademija, katere gost je bil prvi minister za kmetijstvo v samostojni Sloveniji dr. Jože Osterc. Pogovor je vodil Robert Božič. Glasbeno so mašo in akademijo obogatili kvartet družine Štiglic iz Ljubnega ob Savinji in ljudski pevci iz Vitanja. 

FOTO: Jože Potrpin.

FOTO: Jože Potrpin.

Odlomek iz pridige škofa Maksimilijana Matjaža

Za srečo namreč ni tako pomembno, kaj in koliko delaš, ampak za koga in kako delaš. Vsak starš in vsak kmet ve, da ga pri delu najbolj osrečuje misel na ljubljene, ki jih bo lahko osrečil s svojim delom. Kdor ne uspe najti pravi srčni motiv za svoje delo, ne bo mogel biti ob delu nikoli res srečen. Slomškova modrost, ki je vodilo današnjega obhajanja nedelje kmetstva, nam lahko odpre rešilni pogled: Očetov blagoslov otrokom dom podpira. Z drugimi besedami: Očetov blagoslov razkriva otroku, kdo on je: Ljubljeni otrok, ki mu je oče vse dal, ki ga ljubi, varuje in bo ostal zvest do konca. Otrok, ki bo čutil očetom blagoslov v svojem življenju, bo močan in srečen. Nobena preizkušnja ga ne bo podrla, ker ve, da je sprejet in ljubljen.

Maksimilijan Matjaž. FOTO: Jože Potrpin.

Koliko večjo moč ima šele blagoslov nebeškega Očeta. Ta nam je v svojem Sinu dal vse. Po krstu se je naselil v nas. Vsaka Evharistija pričuje, kako sprejema za svoje delo naših rok in sadove narave, kako vstopa v te darove, jih spreminja in nam jih vrača kot nebeško hrano za življenje, ki ne mine. To je čudež rojstva od zgoraj, ki se ponavlja pri vsaki sveti maši in ki iz našega dela in naših naporov ustvarja najplemenitejše darove – ljubezen, ki ne mine.

FOTO: Jože Potrpin.

Odlomek iz nagovora mag. Leona Novaka, škofa Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji

Stvarnik celotnega vesolja, izvor modrosti, vsega lepega in dobrega, je po Jezusu Kristusu naš največji in najboljši prijatelj. Hkrati Bog nam očetom, sinovom in možem nalaga, da postanemo ravno takšni kot ON je! Eden od velikih protestantskih teologov Friedrich Schleiermacher je na tolikokrat ponavljano znamenito vprašanje: »Kaj storiti?«, odgovoril: »Bodi kakor Bog, stori kakor Bog, postani človek.«

Leon Novak. FOTO: Jože Potrpin.

V priliki o izgubljenem sinu, v liku očeta, ki odpušča, ljubi in sprejema, spoznamo kaj je imel Schleiermacher v mislih. To je torej poslanstvo, ki nam ga je predal nebeški Oče, saj smo vsi ustvarjeni po njegovi podobi, da bi v tem svetu uresničevali njegovo voljo, širili njegovo kraljestvo in delili njegovo neizmerno ljubezen. Prosimo Boga, da nas blagoslovi z darom pravega očetovstva, da bomo odsev nebeškega Očeta v tem svetu.

FOTO: Jože Potrpin.

Odlomek iz nagovora predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Romana Žvegliča

Zdi se, kot da smo otok prepričanja, da je z našo prehransko varnostjo vse v najlepšem redu. Pa ni. Države z boljšim razumevanjem pomena prehranske varnosti zelo dobro vedo, da se v krizi, ki lahko nastopi čez noč, možno zanesti zgolj na lastne vire.

Prav slednje polagam na srce tistim, ki na koncu odločajo o usodi kmetijstva. Vaša skrb in razumevanje sta potrebnejša kot kadarkoli doslej. V Sloveniji popušča stoletja prisotno spoznanje, ki je šlo iz roda v rod, namreč, da je zemlja sveta vrednota. Mlajše generacije praviloma vidijo reči drugače, zato je treba storiti vse, da ohranimo slovensko kmetijstvo v obsegu, ki bo omogočal prehransko varnost vseh državljank in državljanov.

FOTO: Jože Potrpin.

Zbrani na vseslovenskem srečanju kmetic in kmetov še enkrat sporočamo pričakovanje, da se vprašanje kmeta in kmetijstva obravnava z največjim možnim posluhom in skrbjo ter zavestjo, da bo naša krajina brez kmeta izgubila čar, ki ga s pridom izkoriščamo v turizmu in drugih dejavnostih. Tega si zanesljivo ne želimo. Temeljno poslanstvo kmetijstva naj ostane pridelava hrane …

Spoštovani kmetje, ostanite zdravi in vztrajni. Prepričan sem, da bomo skupaj in s pomočjo našega priprošnjika blaženega Antona Martina Slomška, dosegli cilje, ki smo se jim, kot posamezniki in povezani v Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, zavezali.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh