Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Vsi smo Uroš Jernejc!« bo danes donelo pred Magistratom

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 04. 2024 / 05:50
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2024 / 06:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Vsi smo Uroš Jernejc!« bo danes donelo pred Magistratom
Že 12. veliki protest proti Jankovićevi zastrupitvi pitne vode bo v ponedeljek, 22. aprila 2024, ob 14.30 pred Magistratom. FOTO: Tatjana Splichal

»Vsi smo Uroš Jernejc!« bo danes donelo pred Magistratom

Današnji že 12. veliki protest pred ljubljanskim Magistratom proti Jankovićevi zastrupitvi pitne vode bo udeležence še dodatno povezal tudi v simbolni podpori enemu od lastnikov zemljišč na trasi spornega kanala C0 Urošu Jernejcu.

Kot je znano, je Uroš Jernejc tvegal kazenski pregon s tem, ko je skrivaj snemal pogovor z uslužbenko Mestne občine Ljubljana Špelo Mazej, zaposleno na Oddelku za ravnanje z nepremičninami, ki je v prisluhih močno obremenila tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Krivo pričanje uradnice

Zvočne posnetke je pridobila tudi parlamentarna Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika Ljubljanskega polja, ki jo vodi poslanka opozicijske SDS Anja Bah Žibert in pred katero je – glede na prisluhe – uradnica krivo pričala, ko je zatrjevala, da ni nikoli delala po županovih direktivah.

Janković izgublja živce

Iz posnetkov je razbrati grožnje ter korupcijo in klientelizem na MOL, zato ni čudno, da Janković izgublja živce, pri čemer se je zatekel h grožnjam in k vlaganju tožb, s katerimi želi prestrašiti lastnike zemljišč na trasi spornega »drekovoda«.

Jernejca toži za 50.000 €

Tako ravno Uroša Jernejca toži za 50.000 evrov, ker je razkril, kako ga je hotel z 2000 evri Janković podkupiti prek svoje uslužbenke. »Uroš Jernejc in njegova družina v tem Jankovićevem preganjanju ne bodo ostali sami! Na tokratnem shodu bomo zato izrazili našo neomajno podporo pokončnemu Urošu Jernejcu! Vsi smo Uroš Jernejc,« poudarja pobudnik shodov, mestni svetnik Aleš Primc.

Danes ob 14.30 pred Magistratom

Shod bo, kot je že običajno, uro pred redno sejo ljubljanskega mestnega sveta, torej v ponedeljek, 22. aprila 2024, ob 14.30 pred Magistratom. »Protesti so ključni, saj lahko na njih vsak od nas pokaže, da zahteva čisto pitno vodo, ki je naša pravica. Zdaj, ko smo dosegli pomembne sodne zmage, je nujno, da množično vztrajamo in izrazimo podporo borcem na vseh frontah,« vabi Primc.

Nasprotovanje vse več strokovnjakov

Po njegovem boj za zaščito pitne vode v pipah poteka odlično, čedalje več strokovnjakov tudi javno izraža svoje nasprotovanje temu nevarnemu projektu, ki grozi, da bo zastrupil vodo in s tem zdravje več kot 300.000 ljudi.

Za ministrico kanal C0 ni bil prioriteten projekt

Ob tem Primc, predsednik stranke Glas za otroke in družine, izpostavi še preiskovalno komisijo, na kateri je vsakič slišati nove škandalozne podrobnosti. Nazadnje denimo to, da za nekdanjo ministrico za okolje Ireno Majcen kanal C0 ni bil prioriteten projekt.

Pomembni sodbi Upravnega sodišča

»1. in 15. marca je Upravno sodišče v Ljubljani izdalo izjemno pomembni sodbi, s katerima omogoča razveljavitev sklepov Agencije za okolje iz let 2015 in 2016, da za kanal C0 ni potrebna presoja vplivov na okolje. Prav na podlagi teh sklepov, ki nista ne dokončna ne pravnomočna, so bila po delih izdana gradbena dovoljenja za kanal C0,« opozarja Aleš Primc.

Temelj na neveljavnem sklepu

Dodaja, da tudi najnovejša Jankovićeva zahteva za izdajo gradbenega dovoljenja temelji ravno na neveljavnem sklepu ARSO iz leta 2016, tudi v vseh pogledih nezakonita odločba državne sekretarke Tine Seršen, da za kanal C0 s kineto ni potrebna presoja vplivov na okolje, temelji na sklepu agencije iz leta 2016.

Preberite tudi: Okrušena županova vsemogočnost

Pomembni sodni zmagi

»Gre torej za izjemo pomembni sodni zmagi za zaščito čiste pitne vode po pravni poti. Največja zasluga za te zmage gre odvetniku Klemnu Golobu in lastnikom zemljišč, ki se že dolga leta borijo in so zaslužni, da Janković kanala C0 še ni zagnal in z njim zastrupil vode, ki jo pije več kot 300.000 ljudi,« izpostavlja opozicijski mestni svetnik Primc.

Na mnogih ravneh

Dodaja, da prizadevanja za zaščito pitne vode tečejo na mnogih ravneh: s protesti pred Magistratom, uporom kmetov in lastnikov zemljišč, po sodni poti, s prijavami na inšpekcije, prek parlamentarne preiskovalne komisije, v ljubljanskem Mestnem svetu, prek strokovnih združenj in posameznikov …

Janković prikriva zavožen 111-milijonski projekt

Svari, da nevarni »drekovod« ni le stvar Ljubljane in Ljubljančanov, saj »če bomo pustili, da se bo to zgodilo v Ljubljani, se bo to lahko zgodilo tudi kjer koli drugje po Sloveniji«. Primc še pojasnjuje, da Janković prikriva, da je zavozil 111 milijonov € vreden projekt, katerega majhen del je tudi kanal C0.

Zapravljena sredstva EU

Glavni del tega projekta je namreč izgradnja 88 kilometrov kanalizacije po Ljubljani, ki je župan Zoran Janković ni izvedel v celoti in je s tem zapravil sredstva EU, čeprav izgradnji teh 88 kilometrov kanalizacije po ljubljanskih ulicah nihče ne nasprotuje.

Nihče ne nasprotuje

»Namesto, da bi se od leta 2017 do konca lanskega leta ukvarjal s tem glavnim delom projekta EU, je vse sile usmerjal v nevaren in nezakonit drekovod in s tem zavozil EU projekt. Krivda za to izgubo sredstev EU je izključno Jankovićeva, saj izgradnji kanalizacije po ljubljanskih ulicah ne nasprotuje nihče in ima enotno podporo v Mestnem svetu,« zaključuje Aleš Primc.

Nalaganje
Nazaj na vrh