Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vstopili smo v Grozdetovo leto

Za vas piše:
M. P.
Objava: 01. 01. 2023 / 06:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2023 / 07:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vstopili smo v Grozdetovo leto
Mladeniča Lojzeta Grozdeta je v filmu Srce se ne boji odigral Alex Centa. FOTO: Studio Siposh/arhiv Družine

Vstopili smo v Grozdetovo leto

1. januarja 2023 mineva 80 let od mučeniške smrti mladega slovenskega blaženega Lojzeta Grozdeta na Mirni. 27. maja letos pa bomo praznovali njegov god in 100. obletnico njegovega rojstva.

Obhajanje jubilejnega leta so pričeli že sinoči, na silvestrovo, v Ambrusu, kjer je mladi mučenec prespal svojo zadnjo noč na tem svetu. Mašo je daroval ambruški župnik Uroš Švarc, po maši so zapeli litanije Lojzeta Grozdeta in prejeli blagoslov z Grozdetovimi relikvijami. 

Ambruški župnik Uroš Švarc z Grozdetovimi relikvijami. FOTO: Ksenja Hočevar

Somaševanje na Mirni 

Na obletnico Grozdetove krute smrti je 1. janurja, v župnijski cerkvi na Mirni vodil somaševanje novomeški škof Andrej Saje. Po maši je bila molitev rožnega venca na poti ob potoku Vejeršca do mesta najdenja trupla blaženega. Sledila je molitev ob Grozdetovem križu. 

Škof Andrej Saje na kraju mučeništva bl. Grozdeta v februarju 2022. FOTO: Škofija Novo mesto

Spodbuda, da bolje spoznamo življenje mladega mučenca

Grozdetovo leto, ki ga začenjamo, naj bo spodbuda, da bolje spoznamo življenje Lojzeta Grozdeta, ki je umrl star komaj 19 let. Grozde je lahko svetel zgled mladim, saj je bil vrstnikom zgled vzornega krščanskega življenja. Vključen je bil v različne verske organizacije, ob vsem razgibanem dijaškem in verskem življenju pa so izpod njegovega peresa nastajale pesmi in povesti, ki so obetale talentiranega pisca. 

Grozde, upodobljen na vratih v novomeško stolnico. FOTO: arhiv Škofije Novo mesto

Vsakodnevno je prejemal sveto obhajilo in goreče molil, da bi lahko vztrajal na poti svetosti, ki si jo je zadal že kot dijak. In ta pot ga je vodila do mučeništva, ki ga je pretrpel star komaj 19 let prav na praznik Marije, Božje Matere, 1. januarja 1943. 

Rablji, ki so ga umorili po strahovitem mučenju v okolici Mirne, se najbrž niso zavedali, da mu nadevajo krono mučeništva. Njegovo nestrohnjeno truplo so našli šele dober mesec dni kasneje in ga pokopali na pokopališču v bližnjem Šentrupertu. Že kmalu po smrti so se mu ljudje v molitvi priporočali. Po razglasitvi Grozdeta za blaženega, so njegove posmrtne ostanke prenesli iz pokopališča v Šentrupertu v cerkev Matere Božje na Zaplazu, ki je sicer glavna romarska pot novomeške škofije. 

Grozdetovo življenje v filmu

Da bi mladega mučenca bolje spoznali in ga približali mladim, je leta 2019 na pobudo novomeške škofije nastal v produkciji Studia Siposh nastal dokumentarni film Srce se ne boji. 

Igrano-dokumentarna filmska pripoved, ki prikazuje pot Alojzija Grozdeta iz revnega dolenjskega okolja do perspektivnega dijaka v Ljubljani, člana Katoliške akcije, častilca Marije, sklene pa se z njegovo mučeniško smrtjo in sporočilom, s katerim Grozde tudi danes nagovarja sodobnega človeka. Filmska pripoved je preplet intervjujev in igranih prizorov, ki poskušajo prikazati portretiranca na oseben način. 

Oglejte si dokumentarec o bl. Lojzetu Grozdetu Srce se ne boji.


Nalaganje
Nazaj na vrh