Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vzrok smrti 20-letnice povezan s cepivom Janssen, Beovićeva poziva k cepljenju [VIDEO]

Za vas pišejo:
M. M., T. M.
Objava: 30. 11. 2021 / 12:55
Oznake: Cepivo, Koronavirus
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2021 / 21:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vzrok smrti 20-letnice povezan s cepivom Janssen, Beovićeva poziva k cepljenju [VIDEO]
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Vzrok smrti 20-letnice povezan s cepivom Janssen, Beovićeva poziva k cepljenju [VIDEO]

Zoran Simonovič, predstavnik komisije, ki je bila imenovana za obravnavo primera smrti ženske po cepljenju s cepivom Janssen, je povedal, da je komisija soglasno ocenila, da je bil tragični zaplet zagotovo povezan s cepljenjem.

Naj spomnimo, da je do nesrečnega dogodka prišlo septembra, potem ko so bolnico sprejeli v UKC Ljubljana. Zaradi tega primera je ministrstvo za zdravje na predlog posvetovalne skupine za cepljenje pozvalo NIJZ, da ustavi cepljenje s cepivom Janssen.

Pri cepljenju je prišlo do imunske trombotične trombocitopenije

Petčlanska komisija je v postopku preiskave pridobila zdravstveno dokumentacijo od trenutka, ko je bila bolnica sprejeta v urgentno ambulanto nevrološke klinike, in ves čas zdravljenja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Prav tako so pregledali zdravstveno dokumentacijo, ki so jo pridobili od njene osebne zdravnice, poroča STA. Po besedah Simonoviča je preiskava potrdila, da je s cepljenjem prišlo do imunske trombotične trombocitopenije. Dodal je, da so bili izpolnjeni vsi kriteriji za postavitev te diagnoze, prav tako je ob preučitvi zdravstvene dokumentacije iz časa pred cepljenjem ugotovila, da ni bilo ugotovljenih stanj, ki bi lahko vplivala na potek težav po cepljenju.


Cepljenje s cepivom Janssen le ob pisni privolitvi

Ministrstvo za zdravje se je seznanilo s poročilom komisije. Kot je dejal zdravstveni minister Janez Poklukar, bo skupini predlagal, da ustavi cepljenje s cepivom Janssen oziroma da se v Sloveniji cepljenje s tem cepivom omogoči le na izrecno zahtevo posameznika, ki to potrdi tudi s podpisom. »To pomeni, da trenutno uveljavljeni začasni protokol cepljenja s cepivom Janssen postane trajen.«

Štrukelj: Redek pojav sindroma tromboze

Redni profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj je spomnil, da je bila 20-letnica z enim odmerkom cepiva Janssen cepljena 16. septembra letos, serijska številka cepiva je bila XE 393. Gre za cepivo, pri katerem je potreben le en odmerek, uporabljajo pa ga tudi v večini evropskih držav ter v Kanadi in ZDA. Poleg cepiva Janssen je vektorsko cepivo tudi cepivo AstraZenece. Kot je dejal, so že večkrat povedali, da je »cepljenje z vektorskimi cepivi proti covidu-19 lahko povezano z zelo redkim pojavim sindroma tromboze, torej strdkov, ki so lahko v telesu ali v možganih, skupaj s trombocitopenijo, to je stanjem, ko je v določenih delih telesa pa premalo trombocitov.«

Merlo: »Zaupajte zdravstvenim delavcem«

Kljub nesrečnemu dogodku stroka še vedno meni, da je cepljenje trenutno edina rešitev proti covidu-19. To zagovarja tudi ginekolog in porodničar ter dolgoletni vodja porodnišnice Postojna Aleksander Merlo, ki ljudi poziva, da zaupajo zdravstvenim delavcem.


Beovićeva ne pričakuje upada zanimanja za cepljenje

Predsednica posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović po potrditvi povezave med smrtjo mladega dekleta in cepljenjem s cepivom podjetja Janssen ne pričakuje dodatnega upada zanimanja za cepljenje proti covidu-19 , kvečjemu pričakuje izboljšanje zanimanja. Po njenih besedah tudi v Sloveniji postaja očitno, da je covid-19 nevarna bolezen.

»Za covidom-19 je umrl že vsak 400. Slovenec, medtem ko se neželeni dogodki po cepljenju nanašajo na eno ali nekaj cepljenj na 100.000 prebivalcev,« je opomnila Beovićeva. »Ob tako veliki pojavnosti novega koronavirusa, kot jo trenutno imamo v Sloveniji, je razlika med tveganjem cepljenja in bolezni covid-19 ogromna,« je dodala.

Škoda po primeru smrti zaradi cepljenja je bila po njeni oceni sicer že narejena, »saj se zaradi dogodka veliko oseb ni cepilo, kar je vodilo v kar nekaj dodatnih smrti«. 


Nalaganje
Nazaj na vrh