Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vztrajnost in gostoljubje

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 05. 07. 2023 / 07:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2023 / 08:10
Vztrajnost in gostoljubje
Marjan Pogačnik. FOTO: Vid Ponikvar / Sportida

Vztrajnost in gostoljubje

Tistemu, ki se danes sprehodi skozi Bruselj, vstopi v katero izmed tamkajšnjih trgovin in se pelje s podzemno železnico, v tej mešanici evropskih, pa tudi drugih kultur, za razliko od marsikaterega drugega evropskega glavnega mesta nikakor ni treba biti začuden, če zasliši slovenščino.

Od vstopa Slovenije v Evropsko unijo do danes se je v belgijski prestolnici zaposlilo okoli tisoč Slovencev – kot uslužbenci evropskih institucij, slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev – tem pa je treba prišteti še njihove družinske člane, zaposlene v mednarodnih podjetjih, pa tudi študente in obiskovalce.

Za Slovence v Bruslju je bil SPC, kot s kratico označujejo Slovenski pastoralni center, že doslej pomemben kraj zbiranja, bivanja in obhajanja zakramentov. Z novimi prostori se zanj odpirajo še nove možnosti. Obnova je trajala dolgo, za prebijanje skozi številne, komajda verjetne administrativne, pa tudi druge ovire, kot je pandemija, je bila potrebna dobršna mera vztrajnosti in vere voditelja centra Zvoneta Štrublja in arhitekta Gorze. Slednjemu so, pripoveduje Štrubelj, kolegi že svetovali, naj ta projekt glede na zgolj »centimetrski« napredek pusti, sam pa je vztrajal. Toliko cerkva zapiramo v Bruslju in Belgiji, je govoril arhitekt, tukaj pa gradimo novo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh