Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Delo začel deveti sklic državnega zbora, ki ima prvič predsednico [VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 13. 05. 2022 / 12:48
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2022 / 19:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Delo začel deveti sklic državnega zbora, ki ima prvič predsednico [VIDEO]
Ustanovna seja 9. sklica DZ. FOTO: Zajem zaslona

Delo začel deveti sklic državnega zbora, ki ima prvič predsednico [VIDEO]

S potrditvijo mandatov vseh 90 novoizvoljenih poslancev je deveti sklic državnega zbora tudi uradno ustanovljen, dosedanjemu pa je mandatna doba prenehala. Predsednica DZ je na tajnem glasovanju postala Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda, ki jo je podprlo 55 poslancev.

Z današnjo ustanovno sejo je delo začel deveti sklic državnega zbora. Novoizvoljene poslanke in poslanci so na ustanovni seji, ki jo vodi najstarejši poslanec Miroslav Gregorič (GS), najprej prisluhnili slovenski himni, nato sta jih nagovorila predsednik republike Borut Pahor in dosedanji predsednik DZ Igor Zorčič.

»Zaupana nam je skrbi za mir in varnost, blaginjo in ugled Slovenije v svetu. O tem, kako to doseči, imamo, tako kot ljudje, ki jih predstavljamo, različna stališča in poglede. Ta različnost je velikansko bogastvo, če znamo z njim prav ravnati,« je poslanke in poslance nagovoril Pahor. Dodal je, da so s funkcijo prevzeli tudi državniško poklicanost, da to različnost spoštujejo in usklajujejo.

Predsednik RS Borut Pahor bo najpozneje 23. maja podpisal predlog kandidature za predsednika vlade. FOTO: Zajem zaslona

Pahor s predlogom kandidata za mandatarja ne bo odlašal

Pahor ima po konstituiranju DZ na voljo 30 dni za imenovanje kandidata za predsednika vlade, a kot je napovedal, s predlogom ne bo po nepotrebnem odlašal. Ko bo s strani predsednika DZ obveščen, da so imenovani vsi vodje poslanskih skupin, jih bo povabil na posvet o kandidatu.

Predsednik republike pričakuje, da bodo posvetovanja najpozneje 23. maja in da bo še isti dan ugotovil prepričljivo podporo kandidatu. Še isti dan namerava podpisati predlog kandidature za predsednika vlade in jo poslal v DZ.

Zorčič: Pred vami je težek mandat

Da je pred novoizvoljenimi poslankami in poslanci težek mandat, pa je ugotavljal dosedanji predsednik DZ Zorčič. Med drugim je omenil, da bodo morali poiskati odgovore na izzive zdravstva, položaja vojske in določiti financiranje dolgotrajne oskrbe.

Glede preteklega mandata pa je ugotavljal, da je šel v času epidemije DZ skozi povsem novo izkušnjo dela na daljavo, s čimer je po njegovi oveni odločanje v DZ postalo robustnejše.

Nagovor pa sklenil z besedami: »Imamo svojo državo, veliko večji narodi, kot smo mi, nam jo zavidajo, se borijo zanjo, umirajo zanjo.«

Zasedanje MVK

Po potrditvi dnevnega reda so oblikovali mandatno-volilno komisijo (MVK) in za njeno predsednico imenovali Janjo Sluga (GS), za podpredsednico pa Alenko Jeraj (SDS). Ta je po prvi seji v potrditev v DZ predlagala mandate vseh 90 poslancev, izvoljenih na volitvah 24. aprila. O pritožbah zoper izid volitve niso odločali, ker niso izpolnjevale pogojev za obravnavo.

Vseh 90 mandatov novoizvoljenih poslank in poslancev je potrdil tudi DZ.

Predsednica DZ je postala Urška Klakočar Zupančič

Poslanci so na današnji ustanovni seji za novo predsednico DZ izvolili Urško Klakočar Zupančič, ki je prva ženska na tem položaju. Na tajnem glasovanju je glasovnico oddalo 87 poslancev. Predlagano kandidatko je podprlo 55 poslancev, 25 jih je bilo proti, sedem glasovnic pa je bilo neveljavnih. Po izvolitvi je med drugim dejala: »Razsežnosti in verjetno tudi zgodovinske vrednosti te izvolitve se zelo veselim. Po dobrih 30 letih samostojnosti na čelo državnega zbora stopam kot ženska, morda je to prvi znanilec spremembi, ki jih naša država zelo potrebuje.« 

Državni zbor je dobil tudi novo podpredsednico. Na to mesto je bila s 63 glasovi izvoljena Meira Hot iz poslanske skupine SD. 


V NSi kandidatki niso nasprotovali

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je o kandidaturi Klakočar Zupančičeve dejal: »V zvezi s kandidaturo za predsednico državnega zbora menimo, da je izvolitev novega predsednika državnega zbora naloga in odgovornost nove koalicije. Ocenjujemo, da magistrica Urška Klakočar Zupančič glede na izobrazbo in njeno preteklo delo kljub pomanjkanju parlamentarnih izkušenj v formalnem smislu izpolnjuje pogoje za zasedbo te funkcije. Zaradi navedenega njeni kandidaturi ne bomo nasprotovali. Upamo, da bo lahko kot pravnica nepristransko in strokovno vodila hram slovenske demokracije z dostojanstvom, ki mu pritiče.«

Kdo so vodje poslanskih skupin?

Ob ustanovni seji DZ so znani tudi novi vodje poslanskih skupin, vendar ne še v vseh strankah. Poslansko skupino SD bo vodil Jani Prednik, poslansko skupino NSi Janez Cigler Kralj, vodja poslanske skupine Levica ostaja Matej Tašner Vatovec. Poslansko skupino Gibanja Svoboda zaenkrat še vodi predsednik Robert Golob, SDS pa bo vodjo poslanske skupine izvolil v četrtek.

Nalaganje
Nazaj na vrh