Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za svobodo gre. Svobodo govora.

Za vas piše:
Ožbej Peterle
Objava: 26. 04. 2024 / 09:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2024 / 13:39
Za svobodo gre. Svobodo govora.
FOTO: Tatjana Splichal

Za svobodo gre. Svobodo govora.

Dve lokaciji za izvedbo konference so že prepovedali. V tretji se dogodek vendarle začne, a kmalu po začetku stavbo obkrožijo policisti. Vstop je sleherniku strogo prepovedan.

Kdor stavbo zapusti, se vanjo ne sme vrniti. Nemški kardinal Müller bi moral imeti svoj nastop čez deset minut, a je ostal pred policijskim koridorjem. Iznajdljivi organizatorji so kardinala malodane preoblekli v natakarja ter ga skozi službeni vhod mimo hladilnikov, kuhinje in pralnice pretihotapili do dvorane. Kot v filmu.

Bi želeli ugibati, kje in kdaj se je ta dogodek odvijal? Berlin v tridesetih letih prejšnjega stoletja? Ljubljana v štiridesetih? Praga v sedemdesetih? Ne, ne govorimo o totalitarnih režimih, kjer svoboda govora ni bila ravno visoko na prioritetni listi. Govorimo o prestolnici Evropske unije – Bruslju. Piše se leto 2024. Konferenco so lokalne oblasti prepovedale, ker naj bi bila protiustavna. Na njej naj bi se zbrali »domnevni tradicionalisti«, ki izražajo »etično konservativne« poglede in »evroskeptično držo«. Ter tudi, ker bi lahko izzvala nasilne odzive nasprotnikov in s tem ogrožala javni mir!?

O čem pa je tekla debata na konferenci nacio...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh