Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Za vse nas, Slovence, gre« [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 07. 07. 2024 / 21:23
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2024 / 21:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Za vse nas, Slovence, gre« [FOTO]
Številni domači župljani in drugi obiskovalci maše so z močnim aplavzom nagradili umetniško in kulturno zavzetega domačega župnika Jensterleta za film o Jakobu Aljažu in druge dosežke. FOTO: Jožef Pavlič

»Za vse nas, Slovence, gre« [FOTO]

V Smledniku so 7. julija premierno predvajali animirani dokumentarni film o rojaku duhovniku, gorniku, skladatelju in domoljubu Jakobu Aljažu.

Povabilo k ogledu animiranega dokumentarnega filma o Jakobu Aljažu. FOTO: Jožef Pavlič

Občina Medvode, v katero spada tudi Krajevna skupnost Smlednik, letos praznuje 30-letnico obstoja. Ob tem jubileju je Župnija Smlednik na njuno povabilo k praznovanju prispevala animirani dokumentarni film o velikem Slovencu Jakobu Aljažu, duhovniku, gorniku, skladatelju in domoljubu, rojenemu 6. julija 1845 v bližnjem Zavrhu pod Šmarno goro in krščenemu dan pozneje v župnijski cerkvi v Smledniku.

Scenarij za film je napisal smledniški župnik David Jensterle. FOTO: Jožef Pavlič

Scenarij zanj je zasnoval domači župnik David Jensterle, ki ga je že lani napisal za prav tako animirani film o smleški župniji in njenem zavetniku škofu sv. Urhu, prej pa za kratki animirani film o župniji Veliki Gaber (tudi tam je zavetnik sv. Urh), kjer je bil župnik od leta 2006 do 2012, celovečerni film o župnijski zavetnici župnije Tržič – Bistrica sv. Mariji Goretti ter animirani film o tej župniji pred odhodom leta 2022 za župnika v Smlednik.

Slovesen vhod v cerkev. FOTO: Jožef Pavlič

Pri ustvarjanju filma o Jakobu Aljažu z naslovom Za vse nas, Slovence, gre so poleg scenarista župnika Jensterleta sodelovali animator in ilustrator Juan Juvančič, lektorica prof. Marjeta Žebovec, bralca besedila domačina brat in sestra Katarina in Gregor Jelenc (bral je tudi David Jensterle), glasbenik Andrej Gačnik in Mešani pevski zbor sv. Urha Smlednik, ki se mu je tokrat na koru pridružil zbor iz Pirnič.

Članica ŽPS Smlednik Darinka Fabjančič vabi k ohranjanju narodne, kulturne in verske identitete Slovencev po zgledu Jakoba Aljaža. FOTO: Jožef Pavlič

Premierna predstavitev filma je bila na Urhovo nedeljo, 7. julija, v bližnjem Kulturnem domu v Smledniku. Pred njo je ob 9. uri v župnijski cerkvi maševal Matevž Mehle, direktor zavoda Katoliška mladina, pri daritvenem oltarju se mu je pridružil domači župnik. V govoru med mašo je smleške župljane in druge obiskovalce maše pozval, naj bodo kot Jakob Aljaž »ljudje s pokončno glavo, ki vedo, zakaj sem tu, v tej čudoviti domovini«. Župnik David pa na začetku kulturnega programa, ki ga je po maši vodil župljan Matej Ulčar in v katerem so ustvarjalci filma spregovorili o svojem deležu pri njem, k »spoštovanju, ljubezni in veri« ter prizadevanju za »dobro slovenskega naroda«.

Voditelj somaševanja Matevž Mehle je maševal v novem mašnem »Urhovem plašču«. FOTO: Jožef Pavlič

Medvoški župan Nejc Smole je pohvalil zelo prizadevnega župnika Davida, ga celo imenoval »David Graditelj«. Članica ŽPS Smlednik Darinka Fabjančič pa je na začetku maše obiskovalce povabila, naj kot Jakob Aljaž »ohranjajo narodno, kulturno in versko identiteto Slovencev«.

Župnik David Jensterle v pogovoru z Matejem Ulčarjem pripoveduje, kako si je zamislil animirani dokumentarni film o Jakobu Aljažu. FOTO: Jožef Pavlič

Župljanka Slavi Ciperle je za slovesnost sešila nov mašni plašč z upodobitvijo zavetnika cerkve sv. Urha (fotograf Robi Rokavec); vanj je bil oblečen Matevž Mehle.

Besedila v filmu sta poleg župnika Davida Jensterleta brala brat in sestra Gregor in Katarina Jelenc. FOTO: Jožef Pavlič

Ob oltarju je bil tudi kip Jakoba Aljaža (s planinsko opremo) akademskega kiparja Ljubomirja Zidarja, ki ga bodo prihodnje leto ob 180. obletnici Aljaževega rojstva postavili blizu smleškega župnišča.

Prepolna dvorana Kulturnega doma Smlednik ob predvajanju filma o Jakobu Aljažu. FOTO: Jožef Pavlič

Slovesnost so polepšale značilne stare smleške ljudske noše in gasilci, obiskovalci pa so si pri pogostitvi gasili žejo tudi s podarjenim augsburškim Urhovim pivom.

Pogostitev po maši za vse udeležence slovesnosti. FOTO: Jožef Pavlič

Kupi v trgovini

Note CG- Večerni zvon (Jakob Aljaž) 2013
Note iz Cerkvenega glasbenika
1,45€
Nalaganje
Nazaj na vrh