Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za vse vernike, starejše od 12 let, obvezen pogoj PCT

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 09. 2021 / 16:21
Oznake: Covid, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2021 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za vse vernike, starejše od 12 let, obvezen pogoj PCT
Razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra (razen med osebami iz skupnega gospodinjstva). FOTO: Tatjana Splichal

Za vse vernike, starejše od 12 let, obvezen pogoj PCT

Slovenska škofovska konferenca je objavila natančnejša navodila glede izpolnjevanja pogoja PCT na področju opravljanja verske dejavnosti, ki začnejo veljati jutri.

Prvi pogoj za opravljanje verske dejavnosti je, da morajo vsi verniki, starejši od 12 let, izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), odgovorna oseba župnije (župnik/župnijski upravitelj) pa mora na vidnem mestu obesiti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT.

Preverjanje pogoja PCT

Slovenska škofovska konferenca predpisuje, da mora odgovorna oseba (župnik oz. od njega pooblaščena oseba npr. mežnar, ministrant, član ŽPS) pri vhodnih vratih v cerkev preveriti, ali verniki izpolnjujejo pogoj PCT.

Duhovniki morajo izpolnjevati pogoj PCT, pri čemer zanje zadošča tudi samotestiranje s hitrim HAG testom. O tem morajo voditi evidenco in test enkrat tedensko v enakih presledkih izvajati.

Minimalen stik in redno prezračevanje

Zagotoviti je treba minimalen možen stik med udeleženci. Pri verskih obredih v cerkvah in na prostem mora biti razdalja med udeleženci najmanj 1,5 metra (razen med osebami iz skupnega gospodinjstva). Obvezno je redno prezračevanje/ventiliranje prostorov (npr. odprta okna), v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.

Obvezna je uporaba zaščitnih mask znotraj cerkva; zunaj je obvezna zgolj, če ni mogoče zagotoviti 1,5 metra medsebojne razdalje. Obvezno je razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda. (Slovenska škofovska konferenca)

Petje je dovoljeno

Kot so še sporočili s SŠK, je ljudsko in zborovsko petje v cerkvah dovoljeno. Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno pod pogojem, da osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje, izpolnjujejo pogoj PCT (zadošča samotestiranje). Otroci in ostali udeleženci starejši od 12 let morajo izpolnjevati pogoj PCT (tako kot to velja v šoli – zadošča samotestiranje).

Individualna duhovna oskrba je dovoljena brez izpolnjevanja pogoja PCT. FOTO: Tatjana Splichal

Dovoljeni zakramenti

Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše je dovoljeno obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij, navaja SŠK in dodaja, da so cerkveni pogrebi dovoljeni v skladu z navodili komunalnih služb in predpisov vlade ter priporočil NIJZ. Župnijska pisarna je lahko odprta pod pogojem, če duhovnik in vernik izpolnjujeta pogoj PCT.

Vsaka škofija bo lahko pripravila podrobnejša navodila za svoje ozemlje in jih posredovala duhovnikom in vernikom.


Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh