Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začenja se binkoštna devetdnevnica

Za vas piše:
P. G.
Objava: 10. 05. 2024 / 05:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2024 / 08:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začenja se binkoštna devetdnevnica
V dneh po Gospodovem vnebohodu v molitvi pričakujemo praznik Svetega Duha. FOTO: Freepik

Začenja se binkoštna devetdnevnica

Dan po prazniku Gospodovega vnebohoda že začenjamo pripravo na naslednji praznik – binkošti. Ta bo prihodnjo nedeljo, do takrat pa molimo binkoštno devetdnevnico.

Binkoštna devetdnevnica je duhovna priprava na binkošti, praznik tretje Božje osebe – Svetega Duha. Danes poznamo številne različne devetdnevnice, a prav ta je tista prva, izvirna. Prvo devetdnevnico so namreč molili Marija in apostoli, ko so po vnebohodu vztrajali so v molitvi s prošnjo za to, kar jim je obljubil Jezus: Svetega Duha – Tolažnika. Ta jih je s svojimi darovi obiskal po devetih dneh molitve.

Vabljeni smo, da binkoštno devetdnevnico molimo skupaj. FOTO: Freepik

Kraljica devetdnevnic

Prav ta devetdnevnica danes velja za najpomembnejšo od vseh, saj molimo za to, da bi v nas in med nami močno deloval Sveti Duh. Kot so bili apostoli zbrani v molitvi, smo te dni tudi mi vabljeni, da si še posebej vzamemo čas za skupno molitev – v družini, skupini, s prijatelji, sožupljani … Pomembno je, da nas molitev duhovno povezuje v občestvo, saj devetdnevnica pomeni poglobljen molitveni čas, ko vsak potrebuje duhovno podporo.

O pridi, Stvarnik Sveti Duh,
obišči nas, ki Tvoji smo,
napolni s svojo milostjo
srce po Tebi ustvarjeno.

Kako moliti?

Na spletu in v knjižicah najdemo veliko različnih devetdnevnic, namen vseh pa je klicati Svetega Duha in se duhovno pripraviti na praznovanje binkošti. Katerokoli različico izberemo, naj bo v ospredju iskrena molitev in zaupanje, da bo Jezus tudi v našem življenju izpolnil svojo obljubo: »Prejeli boste moč, ko bo Sveti Duh prišel nad vas« (Apd 1,8).

Če želimo praznik močneje doživeti in Svetega Duha vzeti za svojega vsakdanjega spremljevalca, lahko kakšen običaj ustvarimo kar sami.

In binkošti?

Čeprav je binkoštni praznik za Cerkev in vsakega kristjana zelo pomemben, nam je žal vse manj blizu. Morda tudi zato, ker Cerkev ob binkoštih marsikje ne ohranja za praznik posebej značilnih obredov, obenem pa ljudski običaji niso tako živi kot pri nekaterih drugih praznikih. Če želimo v družini, župniji ali drugi skupnosti praznik močneje doživeti in Svetega Duha vzeti za svojega vsakdanjega spremljevalca, lahko kakšen običaj ustvarimo kar sami. Ena od možnosti je, da na listke zapišemo različne darove in sadove Svetega Duha, nato pa vsak vleče enega – tistega, ki ga bo skušal pozorneje živeti vse leto.

Nalaganje
Nazaj na vrh