Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začenja se preventivna akcija za varnost voznikov tovornih vozil

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 19. 07. 2021 / 11:05
Oznake: Nesreča
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2021 / 11:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začenja se preventivna akcija za varnost voznikov tovornih vozil
Nadzor vozil bo na evropskih cestah usklajeno potekal med 19. in 25. julijem. FOTO: Pexels

Začenja se preventivna akcija za varnost voznikov tovornih vozil

Danes se pod okriljem Agencije za varnost v prometu in Policije začenja enotedenska nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov. Med 19. in 25 julijem bo usklajeno na evropskih cestah nad njimi potekal poostren nadzor.

Nadzor tovornih vozil bodo pri rednem delu prioritetno izvajali policisti, pri čemer bodo tovorna vozila preusmerjali na kontrolne točke na avtocestah, nadzore avtobusov pa bodo izvajali na avtobusnih postajališčih, avtocestah in hitrih cestah.

Varen prevoz tovora

Ker tranzitni promet z leti narašča, s tem pa tudi možnost nastanka prometnih nesreč, je Agencija za varnost prometa izdala novo knjižico Varen prevoz tovora, prejele pa jih vodo vse šole vožnje in vsi izpitni centri v Sloveniji ter izvajalci tehničnih pregledov. V tednu poostrenega nadzora bo knjižico delila Policija, skupaj z vodo pa dve zaporedni soboti, 17. in 24. julija 2021, na avtocestnih počivališčih tudi Agencija za varnost prometa.

Prometna dejstva tega leta

V prvi polovici letošnjega leta je bilo pri voznikih tovornih vozil ugotovljenih 22.783 kršitev, kar je 19,5 % več kršitev kot v enakem obdobju lani, pri voznikih avtobusov pa je bilo letos ugotovljenih 297 kršitev, kar je 0,7 % manj kot prejšnje leto. Največ izrečenih kazni je zadevalo prekoračitev hitrosti (5527 kršitev), preobremenjenost vozil (3764 kršitev) ter neuporabo varnostnega pasu (2409 kršitev).

Po podatkih javne agencije RS za varnost prometa je bilo prometnih nesreč z udeležbo tovornih vozil v prvi polovi letošnjega leta 1099, kar je 12 % več kot v enakem obdobju lani, pri čemer so vozniki tovornih vozil povzročili 7,3 prometne nesreče, v posledicah teh nesreč je življenje izgubilo 7 oseb, 17 je bilo huje poškodovanih, 150 pa lažje. Med vozniki tovornih vozil so bile štiri smrtne žrtve (lani dve) šest je bilo huje poškodovanih in 57 lažje.

V prvi polovici letošnjega leta je bilo na slovenskih cestah 12 % več nesreč z udeležbo tovornih vozil kot v enakem obdobju lani. FOTO: Andrej Praznik

Vozniki avtobusov so bili to leto udeleženi v 97 prometnih nesrečah, pri čemer so jih od tega povzročili 29. V prometnih nesrečah, povzročenih s strani voznika avtobusa je umrl en udeleženec, nihče ni bil huje poškodovan, 9 pa lažje. Med vozniki avtobusov sta bila dva lažje poškodovana, pri čemer težjih poškodb ali smrti ni bilo.

Razlogi za nesreče

Med razlogi za nesreče tovornih vozil v zadnjih petih letih prednjači nepravilen premik z vozilom, sledi nepravilna stran oziroma smer vožnje ter neustrezna varnostna razdalja. 62 % prometnih nesreč tovornih vozil na slovenskih cestah so v prejšnjem letu sicer povzročili domači vozniki.

Nalaganje
Nazaj na vrh