Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek sinode o sinodalnosti s slovesnim bogoslužjem v vatikanski baziliki

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 09. 10. 2021 / 02:00
Oznake: Cerkev, Dogodek, Svet, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Začetek sinode o sinodalnosti s slovesnim bogoslužjem v vatikanski baziliki

Začetek sinode o sinodalnosti s slovesnim bogoslužjem v vatikanski baziliki
Sveta maša ob zaključku sinode oktobra 2019 FOTO: Vatican Media
Sinoda o sinodalnosti se jutri začenja s slovesnim bogoslužjem, ki ga bo ob 10. uri v navzočnosti vernikov v baziliki sv. Petra obhajal papež Frančišek.

Že danes, kot poroča Radio Vatikan, pa je v novi sinodalni dvorani na programu plenarno zasedanje in delo po jezikovnih skupinah.

Plenarno zasedanje in delo po skupinah

Današnjega srečanja se po navedbah vatikanskega tiskovnega urada udeležujejo predstavniki Božjega ljudstva, med drugim delegati mednarodnih srečanj škofovskih konferenc ter z njimi povezanih organov, člani rimske kurije, bratski delegati, predstavniki ustanov posvečenega življenja in cerkvenih gibanj laikov ter svèt mladih.

Vsi navzoči se bodo jutri udeležili slovesne svete maše v baziliki sv. Petra, s katero bo papež Frančišek uradno odprl sinodo za vesoljno Cerkev in za rimsko škofijo.

Božja beseda, meditaciji, papežev govor

Papež Frančišek se bo udeležil prvega dela današnjega srečanja med 9. in 13. uro. Prebrani Božji besedi iz knjige Razodetja (Raz 1,9-20) bo sledila meditacija jezuita p. Paula Béréja iz Burkina Fasa in španske teologinje Cristine Inogés Sanz. Zatem bo zbrane nagovoril sveti oče, sledil bo pozdrav kardinala Jeana Clauda Hollericha, glavnega relatorja sinode.

Pričevanja z vsega sveta, delavnica

Predvidenih je tudi šest pričevanj – nekatera v živo, druga prek video povezave. Spregovorili bodo dekle iz Južne Afrike, redovnica iz Združenih držav Amerike, škof iz Koreje, družina iz Avstralije, duhovnik iz Brazilije in predstojnik ene izmed redovnih skupnosti v Franciji. Zatem bo kardinal Mario Grech, generalni tajnik sinode, prebral svoje sporočilo. Srečanje se bo ob 11. uri nadaljevalo z delom po manjših skupinah, od 11.30 do 13.30 pa je predvidena delavnica po jezikovnih skupinah.

Vsi navzoči se bodo jutri udeležili slovesne svete maše v baziliki sv. Petra, s katero bo papež Frančišek uradno odprl sinodo za vesoljno Cerkev in za rimsko škofijo. Današnje plenarno zasedanje in jutrišnjo sveto mašo je mogoče spremljati tudi prek neposrednega prenosa.

Nalaganje
Nazaj na vrh