Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zadišalo po domačem rženem kruhu

Za vas piše:
J. Ž.
Objava: 15. 04. 2022 / 14:12
Oznake: Velika noč
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2022 / 12:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zadišalo po domačem rženem kruhu
Kako se pripravi testo za domači kruh, sta prikazali Marjana Kos in Zdenka Zorec iz Turistično kulturnega društva Babinci. FOTO: Jože Žerdin

Zadišalo po domačem rženem kruhu

Pred velikonočnimi prazniki so se v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota odločili za kulinarično delavnico peke in priprave domačega rženega kruha.

Pred leti so naše babice za velikonočne praznike, takrat še v krušni peči, pekle domači kruh in druge jedi, kot so makove in orehove potice, vrtanke in podobno. Babice so si sestavino za domači kruh pripravile same, saj so doma na kmetiji pridelali in ročno poželi pšenično in rženo klasje.

Ko so domače zrnje posušili, so ga s kravjo ali konjsko vprego peljali v najbližji mlin, kjer so mlinarji iz domačega zrnja zmeli moko. Gospodinje so nato doma za družino pekle domači rženi kruh in druge mlevske izdelke. Pred mnogimi leti so babice in gospodinje za veliko noč, predvsem na veliko soboto, ko je blagoslov jedil, v košaro poleg domačega rženega kruha, dale še domača jajčka, domači hren in domače mesne dobrote. Velike noči so se veselili predvsem otroci.

Kruh je pečen. FOTO: Jože Žerdin

Ko je družina v nedeljo na veliko noč prišla od velikonočne procesije in maše, so vsi skupaj sedli za obloženo mizo z velikonočnimi dobrotami. Danes so drugačni časi in v velikonočni košari so izdelki, ki so večinoma kupljeni v trgovini, a ponekod v Prlekiji in Prekmurju še ohranjajo stari običaj domačih jedi. Kako se pripravi in speče domači rženi kruh, sta v prostorih Pokrajinskega muzeja Murska Sobota sta prikazali Marjana Kos in Zdenka Zorec iz Turistično kulturnega društva Babinci, ki sta vešči peke domačega kruha.






Kupi v trgovini

Betlehem, hiša kruha
Molitveniki
4,40€
Nalaganje
Nazaj na vrh