Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahvalna maša za sedem posebej ljubih oseb

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 10. 02. 2024 / 17:01
Oznake: Duhovnik, Maša, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2024 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zahvalna maša za sedem posebej ljubih oseb
Zahvalno mašo je daroval p. Franci Seničar. FOTO: Jožef Pavlič

Zahvalna maša za sedem posebej ljubih oseb

Obiskovalci večerne maše v petek, 9. februarja, v frančiškanski cerkvi sv. Jakoba v Kamniku smo bili posebej presenečeni, ko so bile stopnice v cerkev posute z belimi lističi od belih vrtnic, ob robovih pa prižgane svečke.

Sam sem prvi hip pomislil, da je bila tega dne dopoldne poroka. Pa je bilo nekaj čisto drugega, nasprotnega, prvi hip začudenje, hkrati pa presenečenje zbujajočega: zahvalna maša za sedem pokojnih oseb, ki so bile posebej ljube gospe Bernardi Dragan Oček, se jim je hotela na ta način zahvaliti za vse dobro, kar so naredili zanjo v življenju. Kako lepše in bolje, kot s sveto mašo, ki jo je daroval p. Franci Seničar.

V petek, 9. februarja, so frančiškansko cerkev v Kamniku od vrat do oltarja krasile bele vrtnice, sveče in svečke v spomin in zahvalo Bogu za sedem posebej dragih ljudi. FOTO: Jožef Pavlič 

Maša je bila posvečena spominu na Bernardinega očeta Punčec Marka, ki je umrl pred petimi leti, Bernardini mami Punčec Emiliji, ki je umrla dve leti pozneje, Andrejevemu očetu Oček Teodorju in mami Oček Marici, svaku Žele Marjanu, ki sta se poslovila v lanskem letu, varuhu Hafner Jožetu, ki je Bernardo kot otroka spremljal v otroški vrtec in jo čuval, in, kot zadnji, stari teti Dragan Marinki.

Gospa Bernarda Dragan Oček (druga z desne) pri zahvalni maši za sedem
njej posebej ljubih oseb. FOTO: Jožef Pavlič

To je gospa Bernarda s sorodniki in s pomočjo znanih kamniških cvetličarjev in prijateljev, družine Flere, naredila na ta način, da je od notranjih vrat cerkve do oltarja postavila goreče sveče in svečke, šopke belih vrstnic in posula tla s odtrganimi lističi vrtnic; okrasila je tudi oltarni prostor. Za to dejanje se ji je, in njenim pomočnikom, na začetku maše zahvalil p. Franci Seničar. Poudaril je: Hvaležnost nas drži pokonci! Zavedajmo se svojih korenin. V našem življenju naj bo več svetlobe, ki izžareva toploto. Ne hodimo z zaprtimi očmi, marveč kot Božji otroci z odprtimi očmi in srcem. Bogu bodimo hvaležni za to, da nas vedno znova pritisne na svoje srce.

Gospe Bernardi in njenemu soprogu Andreju se je posebej zahvalil za lepo okrasitev oltarja. Spomnil je tudi na osrednji slovenski praznik Prešernov dan. To je naredila tudi gospa Bernarda, ki je recitirala štiri njej posebej drage Prešernove verze, začenši z Sem dolgo upal in se bal, slovo sem upu strahu dal, srce je prazno, srečno ni, nazaj si up in strah želi. 

Gospa Bernarda Dragan Oček je v počastitev pesnika Franceta Prešerna
recitirala njegove verze. FOTO: Jožef Pavlič

Zahvalno mašo je obogatilo izjemno lepo petje in igranju na orgle na koru opernih pevcev Vladimirja, Blaža in organista Marka ter pesmi, ki ju je po koncu maše ob spremljavi na kitaro pred oltarjem zapel in zaigral kitarist in vokalist Marko.

Kitarist in vokalist Marko je po maši zapel in zaigral dve pesmi. FOTO: Jožef Pavlič 

Nalaganje
Nazaj na vrh