Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj imajo škofje in papeži na glavi »bučo«? [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 10. 2022 / 08:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2022 / 09:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj imajo škofje in papeži na glavi »bučo«? [VIDEO]
»Zucchetto« v italijanščini pomeni »bučka«. FOTO: ebay.com

Zakaj imajo škofje in papeži na glavi »bučo«? [VIDEO]

V tem letnem času jih lahko opazimo vsepovsod: poljske buče, bogate jesenske darove narave. Kaj imajo skupnega z …?

Ko to enkrat vidiš, naslednjič težko spregledaš: tudi papeževa čepica je videti kot buča, in po tem zemeljskem plodu je dobila tudi svoje ime. Zucchetto ali pileol, tesno prilegajoče se naglavno pokrivalo, ki ga nosijo papež, škofje in kardinali, je dobilo ime zaradi svoje podobnosti z zgornjo polovico buče.

Prvotna uporaba zucchetta, kar v italijanščini pomeni »bučka«, je bila praktične narave.

Prvotna uporaba zucchetta, kar v italijanščini pomeni »bučka«, je bila praktične narave: pokrivalo izhaja iz klobučka, narejenega iz klobučevine, znanega kot pileolus, ki je duhovnikom v hladnih kamnitih cerkvah in samostanih srednjega veka grel glavo. Ko so španski raziskovalci v 16. stoletju iz Mehike, od koder izvirajo, v Evropo prinesli buče in druge podobne plodove, je bil vzdevek za pokrivalo duhovnikov skorajda neizogiben.

Vzdevek za duhovniško pokrivalo je bil neizogiben. FOTO: Tatjana Splichal

Papež Pavel VI. je leta 1968 uvedel obvezno nošenje zucchettov za člane cerkvene hierarhije, vsi drugi duhovniki pa jih lahko nosijo po lastni izbiri. Barva je odvisna od stopnje duhovništva:

FOTO: Vatican Media

Bel zucchetto nosi papež, rdečega kardinali, vijoličnega patriarhi, nadškofje in škofje, črnega pa si lahko nadenejo vsi drugi duhovniki.

Zucchetto se nosi in sname ob različnih priložnostih glede na okoliščine.

Zucchetto se nosi in sname ob različnih priložnostih glede na okoliščine:

Cerkveni dostojanstveniki zucchetto nosijo na prostem, v zaprtih prostorih in, če gre za škofa, pri bogoslužju. Drugi duhovniki naj bi jih pustili v zakristiji. Med bogoslužjem, če prelat ne glavni mašnik, se za kratek čas sname, ko počasti oltar. Odloži se med »Sanctusom« in znova nadene pred molitvijo Očenaš, med katero duhovnik ostane pokrit. Nekateri duhovniki pokrivalo snamejo med branjem evangelija in molitvijo Očenaša, vendar naj to ne bi bilo povsem v skladu z dolgoletno navado in predpisi.

FOTO: Wikipedia

Zucchetto se sname tudi ob izpostavitvi Najsvetejšega, v procesiji z Najsvetejšim in med čaščenjem ali blagoslovom z relikvijo križa. Prav tako se odstrani v navzočnosti svetega očeta, razen med bogoslužjem, ko ga duhovniki nosijo tako, kot je bilo prej navedeno. Za kratek čas se zucchetto odstrani kot spoštljivo priznanje cerkvene hierarhije, ko duhovnik nagovarja svetega očeta ali se nanj sklicuje v bogoslužnem ali kakšnem drugem javnem nagovoru, pri katerem je papež navzoč.

In še prisrčen posnetek papeža brez »bučke« na glavi:


Nalaganje
Nazaj na vrh