Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj mladi vstajajo tako zgodaj in kam gredo? [FOTO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 12. 2021 / 09:30
Oznake: Božič, Maša, Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2021 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj mladi vstajajo tako zgodaj in kam gredo? [FOTO]
Vsako jutro se adventnih svetih maš v povprečju udeleži med 50 in 70 vernikov. FOTO: Tatjana Splichal

Zakaj mladi vstajajo tako zgodaj in kam gredo? [FOTO]

V adventnem času v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru od ponedeljka do petka ob pol sedmih zjutraj potekajo zornice, jutranje svete maše, ki se jih udeležujejo predvsem mladi.


FOTO: Tatjana Splichal

»Pobuda za njihovo oživitev je prišla s strani mladih, mi pa smo jo z veseljem podprli in pomagali pri organizaciji in izvedbi,« pravijo v Katoliški mladini. Večinoma je jih udeležujejo študenti, redno pa prihaja tudi nekaj starejših, ki živijo v bližini. Z odzivom so zelo zadovoljni, saj tako množičen obisk dokazuje, da si tudi mladi želijo globje duhovne priprave na Božič. 

FOTO: Tatjana Splichal

Nekaj mladih nam je zaupalo, zakaj vstajajo tako zgodaj in kako zornice vplivajo na potek njihovega dneva.

Pia, 21 let

FOTO: Katoliška mladina

Na zornice prihajam, ker srečam veliko ljudi, hkrati pa se med sveto mašo umirim. Zajtrk, ki ga dobimo po maši, pa je tudi en velik plus. Sicer se počutim še precej zaspano, ampak drugače je pa res super. 

Nik, 19 let

FOTO: Katoliška mladina

Ko sem prvič slišal za zornice, se mi je zdelo »uau«. Zanimivo, ampak to je daleč. Kako mi bo uspelo priti? Ampak potem sem dojel, da bo šlo. Že ko sem prvič prišel, je bilo res lepo. Tako se zgodaj zjutraj že lahko snidem z Jezusom. To se mi zdi res nekaj posebnega in me potem napolnjuje še cel dan. Ob tem doživljam res lepa občutja in se mi zdi zelo lepa adventna akcija, ki mi pomaga, da se dobro pripravim na Jezusovo rojstvo.

Zornice (latinsko missa rorate) so zgodnje adventne maše, ki so včasih zgodaj zjutraj potekale predvsem na podeželju. Obhajajo se v temi, še pred zoro, ponekod za razsvetljavo uporabljajo samo sveče.

Evita, 19 let

FOTO: Katoliška mladina

Na zornice hodim zato, ker se mi to zdi krasen začetek dneva. Vstati zjutraj ni ravno najlažje, ampak če sem pripravljena tako zgodaj vstati z namenom, da grem na zornice, potem je že to velik znak, da so zornice res nekaj pomembnega v mojem življenju. Tudi čez dan lažje počnem ostale stvari in sem boljše volje. Hkrati pa so tudi dobra priprava na božič, ki v meni vzbuja pričakovanje.

Tomaž, 19 let

FOTO: Katoliška mladina

Na zornice sem prišel, da se pripravim na Gospodov prihod, malo pa tudi zaradi spodbude drugih. Po koncu svete maše se počutim super, napolnjen za začetek dneva.

Sara, 19 let

FOTO: Katoliška mladina

Na zornice prihajam, ker želim ta Božič preživeti na malo drugačen način in prek vsakodnevnih maš v svoje srce sprejeti Jezusa. Ob tem se počutim »zakon«, ker si nikoli v življenju ne bi mislila, da mi bo uspelo vstati pred 6. uro zjutraj. Zame je to res nekaj neverjetnega, da me moj angel varuh vsako jutro zbudi in reče »Sara, vstani!« In jaz vstanem in grem.


Še nekaj utrinkov z jutranjih zornic si lahko ogledate v fotogaleriji Tatjane Splichal.



Kupi v trgovini

Bog je poslal kraljevsko dete (tv)
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh